Az ünnepek után

Az ünnepek után...

“Hívj az ünnepek után.” “Az ünnepek után megbeszéljük, elintézzük, megcsináljuk.” A kora őszre jellemző egyeztetések cirka egy hónappal az ünnepek előtt kezdődnek. A jelzett időpont konkrét dátuma attól függ, hogy ki mondja. Idén is picit bonyolult…

Szeptember 11-én, vasárnap este kezdődik az iszlám Áldozati ünnepe (Id el-Adha, héber kifejezéssel Hag Hakurban), és szerda estig tart.

Röviddel utána gyors egymásutánban érkeznek az idén októberre eső zsidó ünnepek: Újév 2-án estétől 4-én estig, Jom Kipur 11-én estétől 12-én estig és Szukot 16-án estétől 24-én estig.

Ha zsidó kollégád mondja, hogy “ünnepek után“, akkor egyértelműen arra kér, majd október végén keresd.

Ha muszlim kollégád mondja, hogy “ünnepek után“, akkor érdemes rákérdezni, hogy “a ti ünnepeitek után, vagy a mi ünnepeink után?…” Ha az ő ünnepeik után, akkor két hét múlva hívhatod. Ha a zsidó ünnepekre gondolt, akkor majd őt is október végén keresd.

Érdemes fejben tartani, hogy cserkesz kollégáid muszlimok, drúz kollégáid pedig nem – de az Áldozati ünnepet ők is tartják. Ha drúz kollégád mondja, hogy “ünnepek után”, akkor részéről már el is kezdődtek az ünnepek, és délutánonként, ha lehet, ne hívd. (A drúzok számára az Áldozati ünnep előtti tíz nap szent.)

Ha keresztény kollégád mondja, hogy “ünnepek után“, akkor egyszerűen ess kétségbe, és kérj tőle konkrét dátumot…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.