Izrael hidat épít a gazelláknak!

Természet és autóutak (Fotó: Amir Balaban / Tmunat Teva)

A 85-ös út Amiad és Kadarim közötti szakasza már elkészült, a 65-ös út Kadarim és Goláni közötti szakaszán pedig a felújítás utolsó részeihez értek. Pár éve még rémálom volt ezeken a részeken vezetni, majd – az építési munkálatok idejére – sokkal rosszabb lett, bár ezt aránylag optimista türelemmel viseltük… végül megérte a várakozás, immár kényelmes, gyors, és főleg biztonságos utakon járhatunk. És nem csak mi.

A 85-ös út említett szakasza mentén éldegél a hegyi gazellák egy kis, pár tucat egyedből álló csapata. Területük nem túl nagy, autóutak, és más akadályok határolják. Ez nem csak a mozgásban gátolja őket, de a szomszédos gazellacsapatokkal sem tudnak találkozni, ami súlyosan veszélyezteti a fajta fennmaradását.

Hegyi gazellák (Fotó: Doron Nisim, Természet és Parkok Hatósága / Az izraeli mezőgazdaság, természet, és környezet portálja)

Az izraeli szív egyik gyengesége a hegyi gazella. Ezek a szép jószágok veszélyeztetett természeti értéket jelentenek, és az izraeli kultúrához is hozzátartoznak, több helyen szerepelnek a Tanahban. Héber elnevezésük is sokat elárul a különleges kapcsolatról: “cvi ereciszraeli”.

A Netivei Israel (a közlekedés infrastruktúrájáért felelős állami cég), és a Természet és Parkok Hatósága közös munkájának eredményeként az új 85-ös úttal együtt megépült egy ökológiai híd (már nem az első az országban), amely a sztráda északi, és déli széle között átkelőhelyet biztosít a gazellák számára. Az építést gondos felmérés és tervezés előzte meg, majd az átjárót az Amiad kereszteződéshez közeli mosav Kahal mellett hozták létre.

Ökológiai híd mosav Kahal mellett (Fotó: Dar Sade)
Ökológiai híd mosav Kahal mellett (Fotó: Dar Sade)

A híd borítására a környék talaját használták, hogy minél élethűbben utánozzák a természetes talajt, és elkerüljék az éles különbségeket, s a gazellák minél otthonosabban érezzék magukat a forgalmas út felett. Az út mellett kerítést is húztak, nehogy az állatok máshol próbálkozzanak az átkeléssel.

izraelinfo-ökölógiai híd
A hidat a környék talajával borították (Fotó: Netivei Israel / Az izraeli mezőgazdaság, természet, és környezet portálja)

De nem csak a hegyi gazellákra gondoltak az út tervezői. Az építkezések megkezdése előtt 1.1 millió geofitont (tengerihagyma, ciklámen, metélőhagyma, szellőrózsa, orchideafélék, és mások) gyűjtöttek össze a leendő útvonalról, melyeket most, az építés befejezése után visszatelepítenek. A nem csak a megérkezést, de az utazást is értékelni tudó közönség számára négy kilátó-pihenőhelyet is kialakítottak.

Jó utat mindannyiunknak!

Israel Nature and Parks Authority

AgriSupportOnline

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.