Hol lakik a Jóisten?

Ezt a kérdést a világ rengeteg táján úgy intézik el, hogy levelet írnak hozzá, és címzésként annyit írnak: Isten, vagy God, vagy más nyelveken pl. oroszul ugyanez, de gyakran Örökkévalónak, vagy Szentatyának jelölik ugyanazt a címzettet. Vannak akik jobban értesültek lakhelye felől, közülük sokan azt írják a borítékra, hogy Kotel, vagyis a Siratófal.

És ezek a levelek valahogy mind Izraelbe jutnak, és a posta jeruzsálemi talált tárgyak osztályán kötnek ki, ahol összegyűjtik őket. Aztán évente kétszer, a zsidó újév, és karácsony előtt a posta dolgozói kézbesítik, vagyis a Siratófalhoz viszik a világ minden tájáról jött leveleket, hiszen hol máshol is lakhatna a címzett?

A Siratófalnál Smuel Rabinovic rabbi fogadja, és helyezi el az ősi kövek közé a küldeményeket, amiket Dan Goldstein, az izraeli posta elnöke ad át neki.

Ma már persze fölösleges bélyeget venni és tollat ragadni, digitálisan is megoldható, hogy bárki a Teremtőhöz forduljon, ezen a címen díjmentesen a karosszékből is elintézhetjük ezt. Létrehozása óta ezen az izraeli kormány Western Wall Heritage Foundation szervezete által működtetett honlapon eddig 517,035 ember üzent, kért, fohászkodott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.