10 alapvető tény Simon Pereszről

Peresz előad a Világgazdasági Fórumon fotó: Nader Daoud

1. Neki köszönhető Dimona, az izraeli atomlétesítmény, ő bonyolította le az atomtitok megszerzését 1958-ban a francia illetékesekkel Ben Gurion megbízásából.

2. Döntő szerepe volt az izraeli légiflotta megteremtésében is, kiváló biztonsági szakember volt, de mégis mindig civilként tekintettek rá, mivel nem hordott egyenruhát, szemben a vezérkari főnökként leszerelő Rabinnal.

3. A hetvenes években buzgón támogatta izraeli települések létrehozását az 1967-ben Jordániától, illetve Egyiptomtól elfoglalt területeken, de a nyolcvanas évek végétől ebben a kérdésben száznyolcvan fokos fordulatot hajtott végre.

4. Vezetése alatt a Munkapárt elvesztette a hatalmat az 1977-es választásokon.

5. A nyolcvanas évek közepén a választásokon megszületett patthelyzet nyomán forgó rendszerben, felváltva lett miniszterelnök a Likud illetve a Munkapárt vezetője, s a Munkapárt élén Peresz.

6. 1990-ben megpróbált végrehajtani egy “szennyes trükköt”, szűk baloldali-vallásos koalíciót alakítani a vallásos Sasz párttal a palesztin béketárgyalások megkezdésére, de a Sasz cserbenhagyta, és a trükk napvilágra került.

7. 1992-ben elvesztette a Munkapárt belső választását Rabinnal szemben, aki megnyerte a választásokat, majd Pereszt kinevezte kormánya külügyminiszterévé.

8. 1996-ban a Jichák Rabin elleni politikai gyilkosság után kiírt választásokon Peresz nyerésre állt, de a Hamász 24 emberéletet követelő merénylete megfordította a közhangulatot, és Benjámin Netanjahu győzött.

9. A 2000-es elnökválasztáskor a kneszetben a pártok képviselői megígérték neki támogatásukat, majd a háta mögött a Likud és a Sasz titkos alkut kötött, amely helyette Móse Kacavot tette meg államelnökké. Kacav később nők molesztálásáért és megerőszakolásáért börtönbe került, és 2007-től Peresz lett az államfő.

10. Államelnöki hivatala lejártakor, 91 éves korában unokájával vicces munkakereső videót készített, amit feltett facebook oldalára. A mindig a jövőbe néző Peresz kilencven fölött saját facebook, twitter és instagram oldalt működtetett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.