Áder János részvétét fejezte ki Izrael elnökének és népének

Áder János magyar köztársasági elnök - fotó: kremlin.ru

Részvétét fejezte ki Áder János szerdán Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök halála miatt. A köztársasági elnök szerint Peresz távozásával egy “kiváló politikai vezetőt”, egy “igazi államférfit” veszített el az izraeli nép.

A Reuven Rivlin izraeli államfőnek küldött, az MTI-nek is eljuttatott távirat szerint Áder János mély szomorúsággal értesült Simon Peresz haláláról, amely miatt őszinte részvétét fejezte ki Rivlinnek, az elhunyt családjának és Izrael népének.

“Népe egy kiváló politikai vezetőt és egy nagyszerű álmodozót veszített el, aki egész életét Izrael ügyének szentelte és keményen dolgozott honfitársai jólétéért, valamint az izraeli és a szomszédos népek közötti tartós béke biztosításáért. Elnökként és kormányfőként igazi államférfi volt, aki nemzetét a nehéz történelmi időkben is állhatatosan irányította”

– olvasható a magyar államfő részvéttáviratában.

Áder János arról biztosította Reuven Rivlint, hogy Magyarország továbbra is megbízható partnere marad Izraelnek Simon Peresz eszményeinek követése terén a valódi közel-keleti béke megteremtése, Izrael és az egész régió emberi és gazdasági fejlődésének erősítése érdekében.

Az izraeli hivatalos hírügynökség szerda hajnalban adta hírül, hogy kilencvenhárom éves korában elhunyt Simon Peresz. A politikus két hete kapott agyvérzést, és a Tel-Aviv melletti Siba kórházban kezelték. Személyével jelentős történelmi alak távozott az élők sorából, ő volt az Izrael Államot alapító politikusok nemzedékének utolsó élő tagja, egyúttal a palesztin autonómiára alapozó 1993-as oslói békemegállapodások egyik fő létrehozója. A megállapodásokhoz vezető izraeli–palesztin béketárgyalásokért, amelyekben külügyminiszterként vett részt, 1994-ben Jichák Rabin izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel együtt megkapta a Nobel-békedíjat.

MTI/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.