Sarah Netanjahu, a főnök…

Bibi és Sarah egy Mimuna ünnepen Or Akiván
Bibi és Sarah egy Mimuna ünnepen Or Akiván – Fotó: GPO

A Munkaügyi Felsőbíróság elutasította Sarah Netanjahu fellebbezését, ezen felül 3000 sékel perköltséggel is sújtotta.

A bíróság vasárnap (október 9.) hozott döntése szerint az izraeli miniszterelnök felesége, Sarah Netanjahu nem fellebbezheti meg a jeruzsálemi munkaügyi bíróság májusban hozott elsőfokú ítéletét, amely szerint a miniszterelnöki rezidencia volt dolgozója, Guy Eliyahu 130 ezer sékel (közel tízmillió forint) kártérítésre jogosult.

Az ítélet indoklása szerint az államkassza – mint munkáltató –, és nem a Netanjahu család köteles megfizetni ezt az összeget azon a címen, hogy az alkalmazott “megfélemlítő és megalázó körölmények között volt kénytelen dolgozni, ami többek között olyan visszatérő munkáltatói viselkedést foglalt magában, mint a kiabálás, a káromlás és a megalázás, teljesíthetetlen és abnormális feladatokat kellett volna elvégeznie, emellett foglalkoztatása teljes ideje alatt olyan mennyiségű túlóra teljesítésére kötelezték, amely nem felel meg a munkajog előírásainak.”

Az ítéletet hozó bírónő a tanúkat idézve azt is belefoglalta döntésébe, hogy a felperest Sarah Netanjahu “többször megrótta, amiért nem tud jól felszolgálni és nem eléggé elegáns. Más dolgozók is féltek neki ételt felszolgálni, mert az szerintük ‘nehéz és félelmetes’ feladatnak számít.” A bírónő többek között elfogadta és a döntésben idézte is egy volt szakácsnő tanúvallomását, amelyben az azt vallotta, egyszer még el is ájult, “amikor Netanjahu asszony követelőzését hallotta”.

A Netanjahu házaspár a Timna Parkban - fotó: Amos Ben Gershom / GPO
A Netanjahu házaspár a Timna Parkban – fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Netanjahut tanúként hallgatták ki a perben, melyet a tényleges munkáltató, a miniszterelnöki rezidencia és az azt fenntartó cég ellen nyújtottak be – többek között ezért döntött úgy a fellebbezési bíróság, hogy Netanjahu nem élhet a fellebbezés jogával. Az elsőfokú ítélet azonban még nem emelkedett jogerőre, az állam fellebbezéssel élt, amit valószínűleg jövő év februárjában kezdenek tárgyalni.

Az ügy érdekessége az, hogy ez már a második alkalom, amikor Sarah Netanjahu fellebbezését elutasítja a bíróság. Hasonló döntés született februárban abban a munkaügyi perben is, ahol Netanjahu szintén tanúskodott: akkor a miniszterelnöki rezidencia gondnoka volt az, akinek a bíróság közel 150 ezer sékel kártérítést ítélt meg, mivel jogsértő munkafeltételek között kellett dolgoznia, illetve többek között Sarah Netanjahu viselkedése miatt is, melyet a bíróság megalázónak ítélt.

Ebben az esetben sem fogadta el a bíróság Netanjahu kérelmét, hogy az ítélet ellen fellebbezéssel élhessen. Idézet a bírói döntésből: “Netanjahu asszonynak nem volt ‘joga’ arra, hogy alkalmazottakat sértő munkakörnyezetet alakítson ki, és mint a bírói döntés előtt, ugyanúgy azután is köteles Netanjahu asszony fenntartani a tisztességes foglalkoztatás feltételeit még akkor is, ha a bíróság ítélete szerint eddig nem a tőle, mint felettestől és a dolgozók szolgáltatásaira jogosulttól elvárható normák szerint viselkedett.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.