Magyarország népszavazása a migránsokról: Mit csinálna Izrael?

Dr. Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövetének blog-bejegyzése a Times of Israel honlapján.

Néhai Simon Peresz, Izrael Állam korábbi elnökének temetésén, Orbán Viktor, magyar miniszterelnök azt mondta nekem: „Szerencsés vagyok, hogy találkozhattam egy ilyen történelmi személlyel mielőtt meghalt, és lehetőségem volt, hogy személyesen részt vegyek a temetési szertartásán. Ez egy történelmi esemény.” Ez szemlélteti a magyar-izraeli szolidaritást és a két állam barátságát.

Azon a pénteken, a rövid félnapos látogatása után a miniszterelnököm visszament Budapestre, hogy részt vegyen a vasárnapi, országos népszavazás előkészületeiben. És csakugyan, a migráció kérdéséről szavaztak a magyarok azon a vasárnapon. Történelmet csináltak azáltal, hogy az Európai Unió első – és eddig egyetlen – tagállamaként, a választóknak feltették a kérdést amely – a véleményem szerint –, meghatározhatja az Európai Unió létét. Mostanra a migráció vált az egyik legnagyobb kihívássá, amellyel az EU szembesül, mivel az ellenőrizetlen migráció már jelentős szerepet játszott az EU-ból való kilépésről szóló brit döntésben is.

Az izraeli média, magyar népszavazásról szóló, meglepően kritikus jelentései és megjegyzései elolvasása után azt gondoltam, hogy hasznos lehet bemutatnom a migrációs kérdést Izrael magyar nagykövetének szemszögéből. Három éve van szerencsém magyar nagykövetként tevékenykedni Izraelben, és vagyok abban a helyzetben, hogy jobban megértsem az izraeli szempontokat különböző kérdésekben, beleértve Izrael honvédelmét, de az illegális munkaerő-migráció Izrael felé való akadályozását is, és azt, hogy Izrael és Magyarország mennyire hasonló kihívásokkal néz szembe ebben a kérdésben.

Az arab világ és Afrika felől bevándorlók milliói, munka és a jobb életszínvonal reményében léptek be illegálisan Európába. Közöttük fellelhetők iszlám radikálisok, sőt terroristák is. Ezért, mint ahogy azt maga Izrael is tapasztalta, az ellenőrizetlen és illegális belépés egyszerűen nem opció Izraelben vagy Magyarországon.

A kihívás, amellyel Magyarországnak kellett szembesülnie, a több százezer bevándorló volt – a jelenség csúcsán naponta tízezer – illegális határ átlépő, agresszíven és megfélemlítést célzóan utazott keresztül a hazánkban. Ekkor történt, hogy a magyar kormány úgy döntött, hogy rendet teremt, és megvédi a polgárait. Egy hármas védelmi rendszert építettünk, amely fizikai, jogi és katonai elemekből áll. Minden tőlünk telhetőt, pénzt és energiát nem kímélve, rekordidő alatt építettünk egy kerítést a déli szerb-magyar és horvát-magyar határon. Nagy hasonlóságot látok a kihívásban, amellyel Izrael szembesült, amikor több ezer illegális migráns lépett be a Sínai-félszigetről és olyan helyeken gyülekeztek, mint Tel-Aviv déli városrészei. Izrael következésképpen az egyiptomi határ mentén kerítés emelt.

Magyarország megpróbálta megtalálni a közös európai megoldást, de kiderült, hogy nem volt ilyen terv terítéken. Kénytelenek voltunk a saját biztonságunk, a Magyarország déli területein élő emberek védelme érdekében cselekedni, és biztosítani a magyar szuverenitást. Brüsszelben megszületett a döntés a kvótamechanizmusról, felső határ nélkül, az Európai Unióba már belépett illegális bevándorlók, tagállamok közötti elosztásáról. Az EU meg akarta osztani a terheket, megpróbálja ráerőltetni ezt a megoldást a nem beleegyező tagállamokra is.

„A népszavazás célja az volt, hogy tisztázza azt az álláspontot, amit a magyarok a tömeges migrációval kapcsolatban, előnyben részesítenek” – ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök mondotta. „A népszavazás egyértelművé tette, hogy a magyarok szeretnék eldönteni, hogy Magyarország kit fogadjon be.” Mint az izraeliek, a magyarok is maguknak szeretnék a végső döntést, arról, hogy ki lépjen be az országukba. Magyarország nem egyezhetett bele abba, amit az Európai Unió rá kirótt a Szíriából, Irakból, Líbiából, vagy bármely más országból érkező több tízezer bevándorló beengedésével.

Mit kellett volna Magyarországnak tennie? Elfogadni azt a tényt, hogy mostantól nem mi határozzuk meg, hogy ki lép be a hazánkba? Magyarország természetesen egyetért azzal, hogy a valódi menekülteket törvény szerint, a Genfi Egyezmény alapján kell befogadni.

Mindamellett, a legtöbb Közel-Keletről és Afrikából most Európába érkező ember nem politikai menekült. Amint az ismert az izraeliek számára is, a saját tapasztalatuk alapján, Tel- Aviv déli városrésze, amely illegális bevándorlók tömegeit fogadja be, nagyobb társadalmi, kulturális, gazdasági és vallási feszültséget teremt, valamint közéjük beágyazott szélsőséges iszlám terroristákkal is fenyeget.

Szerző: Dr. Nagy Andor Magyarország izraeli nagykövete

Forrás: The Times of Israel Fordítás: Izraelinfo

Mint minden Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját. A levélre adott válasz itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.