Szavazott Izraelről? Miért nem?

fotó: Mortimer62 / Flickr

Sokszor folytatunk egymással terméketlen, romboló vitákat úgy, hogy közben nem vesszük észre: valójában ugyanazt gondoljuk, vagy éppenséggel nem ugyanarról beszélünk.

Nemrég itt fejezhettük ki véleményünket arról, hogy mit gondolunk az izraeli demokráciáról.

Ezzel kapcsolatban egy apró, de sokatmondó adat: az említett (belinkelt) oldalra látogatóknak eddig csak 15 %-a szavazott. Érdekes.

Az világos, hogy olvasóink egy jelentős részének nincs több éves izraeli tapasztalata az itteni demokráciáról, ezért feltehető, hogy ennek hiányában többségük nem is érzett késztetést arra, hogy véleményt nyilvánítson. Az viszont több mint érdekes, hogy a szavazós cikkre kattintó izraeli olvasóink többsége is tartózkodott az állásfoglalástól. Vajon miért?

demokracia
forrás: Wikipédia

Nem kizárt, hogy az alacsony szavazási hajlandóságnak ugyanaz az oka, ami a kezdeményezést inspirálta. Arra gondolok, hogy a kérdésnek ez a részletezett formája egyeseknek zavarba ejtő, esetleg kényelmetlen lehet, amennyiben már a kérdés pontos értelmezése során is mérlegelésre, választásra késztet. Éppen ezért szerettem volna, ha minél többen szentelünk legalább egy extra percet ennek a látszólag egyértelmű kérdésnek, amelynek különböző értelmezési tartományaitól függően folytatunk egymással sokszor terméketlen, romboló vitákat úgy, hogy közben nem vesszük észre: valójában ugyanazt gondoljuk, vagy éppenséggel nem ugyanarról beszélünk.

Az eredeti kérdés:

Az izraeli demokráciát illetően az ország alapvetően két táborra oszlik. Az egyik tábor méltatja az ország demokráciáját, a másik bírálja. Az viszont sokszor nem világos, hogy állásfoglalás közben ki mit ért Izrael alatt: amelyhez Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem is hozzátartozik, vagy amelyhez ezek nem tartoznak hozzá?

Ön mit gondol?

Szerintem Izraelben, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet... (2 válasz is adható)

  • ...is beleértve, sérülnek a demokrácia alapelvei. (36%, 32 Votes)
  • ...leszámítva, példaértékű demokrácia van. (27%, 24 Votes)
  • ...is beleértve, példaértékű demokrácia van. (21%, 19 Votes)
  • ...leszámítva, sérülnek a demokrácia alapelvei. (9%, 8 Votes)
  • Egyik válasszal sem értek egyet. (8%, 7 Votes)

Összes szavazó: 78

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.