Teljes megsemmisítéssel fenyegette meg a Hamászt Liberman

Avigdor Liberman - Fotó: Saeimas Kanceleja / Wikipedia

Hétfőn a vezető palesztin napilapban megjelent interjúban fenyegette meg a Hamász palesztin szervezetet Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter.

Az al-Kudsz című palesztin napilapban közölt egész oldalas beszélgetésben Liberman leszögezte: ha a Hamász háborút indít Izrael ellen, akkor számukra az az összecsapás lesz az utolsó, mert Izrael teljesen meg fogja semmisíteni őket. Mahmúd Abbász palesztin elnökről pedig azt mondta, hogy nem alkalmas egy békemegállapodás megkötésére Izraellel.

“Ehhez a megállapodáshoz másra van szükség, olyasvalakire, aki képes meghozni egy nehéz döntést” – fogalmazott.

Az ultranacionalista Liberman nézetei jól ismertek, de az szokatlan, hogy azok kifejtéséhez éppen egy palesztin napilap biztosít lehetőséget egy egész oldalas interjú formájában. Az izraeli védelmi miniszternek az al-Kudszban megjelent kijelentései nyomán a palesztin információs minisztérium közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg az interjút készítő újságírót, hogy “színpadot kínált a gyilkos Libermannak”.

A radikális iszlamista Hamász 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben, azóta három alkalommal viselt háborút Izrael ellen. A legutóbbi, 2014-ben vívott 50 napos nyári háború óta a felek alapvetően tartják magukat a tűzszünethez, de a Hamász harcosai időnként továbbra is rakétákat lőnek ki Izraelre, amire aztán az légicsapásokkal válaszol.

MTI / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.