Patrick Drahi, a leggazdagabb izraeli

Patrick Drahi - fotó: Wikipédia

A szinte ismeretlen Drahi nem csak a leggazdagabb izraeli, de a Háárecben 16,5 milliárd dollárosra becsült vagyonával kétszer olyan gazdag, mint a listán őt követő Stef Wertheimer. Ki is ez a rejtélyes milliárdos?

Noha ő uralja Izraelben a Hot Telecommunications céget, magyarul a Hotot, benne a Duna tévével, izraeli állampolgár ugyan, de Franciaországban él, és izraeli befektetései csak csekély részét jelentik gazdasági birodalmának.

Casablancában egy marokkói zsidó családban született 1963-ban, és 15 évesen költözött matematikatanár szüleivel Dél-Franciaországba. Tehetsége révén a rangos École polytechnique egyetemen tanulhatott, első munkahelye a Philips cégnél volt, ahol egy laboratóriumban a száloptikával ismerkedett.

Hamarosan saját vállalkozásba kezdett egy amerikai befektető segítségével, végiglátogatta a dél-franciaországi polgármestereket, és kilobbizta, hogy az utcákat feltúrva kábeleket fektethessen le tévéműsorok szolgáltatásához. Oda ment, ahol kimaradtak a francia állami kábeltévéprogramból, és saját hálózatot épített ki magának.

Aztán ezt UPC részvényekért eladta az amerikai kábeltévé-óriásnak, a UPC-nek, és Genfbe költözött családjával, ahol ennél a cégnél vállalt állást. Még a dotkom-válság előtt 40 millió euróért eladta részvényeit, és elhagyta a céget.

Pénzével kábeles kommunikációs szolgáltató cégek vásárlásába kezdett, egyre terjeszkedett Hollandiában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban. Megvette az izraeli Hotot is, vett mellé egy tel-avivi otthont, és Izraelben rendszeresen jótékonykodik emberbaráti célokra.

Noha médiabirodalmat épített ki kábeles szolgáltatókból és tévétársaságokból, szándékosan a háttérben marad: noha minden lehetősége meglenne tévétársaságai révén a magamutogatásra, a celebkedésre, nem szereti magát és vagyonát a nyilvánosság előtt szerepeltetni, nem kérkedik csakis saját tehetsége révén elért eredményeivel.

Patrick Drahi fotó: Wikipédia
Patrick Drahi – fotó: Wikipédia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.