Szépen gazdagodnak az izraeli milliomosok

A tel-avivi tőzsdei negyed - fotó: Wikipédia

Ismét kiváló évük volt az izraeli milliomosoknak: az ország ötszáz leggazdagabb emberének vagyona 110-ről 140 milliárd dollárra nőtt a Háárec gazdasági melléklete, a TheMarker számításai szerint.

A zéróhoz közeli kamatláb és a tőzsde rekordnagyságú forgalma az egész világon, és Izraelben is alaposan megnövelte a gazdagok vagyonát, az ötszáz leggazdagabb izraeli tulajdonának értéke tavaly 5-10 %-kal nőtt, miközben az átlagemberek szintjén nem történt változás.

A leggazdagabb első alkalommal Patrick Drahi lett 16,5 milliárd dollárral, második Stef Wertheimer 8,25 milliárddal. Wertheimert az röpítette a lista elejére, hogy néhány éve eladta Warren Buffetnek Iscar nevű, fémeszközöket gyártó cégét, noha megtartotta számos egyéb kisebb izraeli ipari vállalkozását.

Harmadik Shari Arison örökösnő lett 5 milliárdra becsült vagyonával, övé a Carnival Cruise Lines és az Arison Investments, legszebb ékkövével, a Bank Hapoalimmal egyetemben.

Negyedik 4,2 milliárddal Arnon Milchan, aki saját erejéből Hollywood egyik producereként emelkedett magasra, többek közt a Pretty Woman kötődik nevéhez, itthon pedig a tízes kereskedelmi tévécsatorna az övé.

Ötödik Jichák Tsuva egykori ingatlan- és építtetőmágnás, aki átnyergelt az energiaiparra, és megfelelő kormányközeli kapcsolatainak köszönhetően rátette a kezét Delek Groupja révén az ország frissen felfedezett nyílt tengeri földgázvagyonára, úgyhogy, noha korábban alaposan bukásra állt, ma már megint 4 milliárd dollárra tartják kinnlevőségeit.

Gil Svéd a hatodik 3,1 milliárddal, aki saját fejével és Check Point nevű, biztonságos internetet garantáló IT cégével tört az élvonalba – mellesleg azt mesélik, hogy magyar származású. Ő egy kibucból indult, szerény életvitele közismert.

A tíz leggazdagabból mindössze négyen szerezték vagyonukat Izraelben és nem külföldön, s közülük csak egy ember, Gil Svéd a high-tech iparban, noha Izrael start up nemzetként határozza meg magát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.