“Nem kellenek politikusok” – a Facebookon szerveződik a Rabin-megemlékezés, autóstoppot is adnak egymásnak

A tavalyi nagygyűlés, forrás: wikipédia

Amikor kiderült, hogy senki sem felelős érte, senki se szervezi, senki se finanszírozza a hagyományos évfordulós Rabin-megemlékezést, azonnal civil kezdeményezés indult a Facebookon, hogy idén is a halála után róla elnevezett térre gyűljenek a demokrácia hívei az 1995-ben meggyilkolt kormányfő emlékére.

Eddig 6400-an jelezték itt, hogy elmennek az eseményre akkor is, ha a jelenlegi kormány nem áldoz erre a célra, nem szervezi meg, és nem fizeti a rendezvényt.

„Nincs állami támogatás. Költségvetés nélkül megyünk. Elmegyünk, hogy emlékezzünk Jichák Rabinra, elmegyünk, hogy kiálljunk az erőszak és a rasszizmus ellen, elmegyünk, hogy követeljük a palesztinokkal való megegyezést” – áll a november 5-én este fél nyolckor, Tel-Avivban a Rabin térre civil tüntetésre hívó Facebook-oldalon.

A feliratkozók bejegyzései szerint „nem kell hangosítás, nem kellenek énekes fellépők, nem kellenek beszédek, nem kell állami költségvetés, nem kellenek politikusok”.

Jichák Hercog, a Munkapárt elnöke bejelentette, hogy pártja támogatja az egykori vezetőjének tiszteletére szerveződő alternatív megemlékezést, bár ez egyelőre csak eszmei támogatást jelent…

A nagygyűlés korábbi szervezői szerint az eddigi években magánadományokból mintegy egymillió sékelre volt szükség a költségek fedezésére.

Frissítés:

Senkit sem hagynak otthon: aki autóstoppot kér, vagy ajánl másoknak, az itt iratkozzon fel. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.