Az izraeli kormány leszereltetné a hangszórókat a minaretekről

Akkói minaretek - fotó: Khaled Abed / Wikipedia

Az izraeli kormány hamarosan megtárgyalhatja azt a javaslatot, ami lecsendesítené a muszlimokat imára hívó müezzineket, mert a minaretek környékén lakók arra panaszkodtak, hogy szenvednek a zajtól.

A szigorítással a kormány megtiltaná a mecseteknek, hogy hangszórókat használjanak a napi ötszöri (hajnali, déli, kora délutáni, napnyugtakori és esti) imára híváshoz. A rituális hangoskodás megtiltása elvileg minden vallásra vonatkozna, de a muszlimokat érintené a legjobban. Izraelben a lakosság 17,5 százaléka arab, és nagy részük muszlim vallású is.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a kormányülésen azt mondta, megszámolni sem tudja, hányszor panaszkodtak már neki az emberek a zaj miatt, márpedig ők mindenkit meg akarnak védeni, aki ettől szenved.

forrás: 444, BBC

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.