ENSZ: Csillagos ötös Izrael orvosi humanitárius felszerelésének

Izraeli orvos kezel egy szír sérült lányt egy tábori kórházban Izrael északi részén. - fotó: GPO

Az Izraeli Védelmi Erők tábori kórháza – melyet katasztrófa helyzetben állítanak fel Izraelben, illetve a világ számos pontján – kapta meg a napokban az ENSZ egészségügyi szervezetétől a lehető legmagasabb fokozatot azon a listán, melyet a világszervezet a katasztrófaelhárítási csapatoknak ítél meg.

Több hónapig tartó vizsgálat és átvilágítási eljárás után döntött így az ENSZ egészségügy hivatala, a WHO, amikor egyedül az izraeli hadsereg tábori kórházának adományozta a 3-as, legmagasabb elérhető fokozatot.

„Nagy megtiszteltetés ez Izrael államának és hadseregének egyaránt.” – nyilatkozta Dr. Ofer Merin, a hadsereg általános sebészeti kórházi egységeinek tartalékos parancsnoka, aki civilben a jeruzsálemi Saarei Zedek kórház traumatológiai osztályának igazgatója.

A katonai kórház emellett további elismerésben részesült a „speciális ellátások” terén is, úgy mint az égési sebek, dialízis, szülészeti, nőgyógyászati és a rekonstrukciós plasztikai sebészeti ellátás területén.

A „díjnyertes” kórház volt az, melyet közel két évvel ezelőtt, a nepáli földrengés sebesültjeinek ellátására is elküldtek, ahol nem csak általános orvosi segítséget nyújtott a sebesült lakosságnak, de bonyolult műtéteket is végrehajtottak benne, majd a katasztrófa után még további hónapokig helyi kórházként funkcionált.

A díjnyertes tábori kórház – fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője
A díjnyertes tábori kórház – fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

Az ENSZ az elmúlt évek tapasztalati alapján úgy döntött, hogy a katasztrófaelhárításra küldött egészségügyi osztagokat egy hármas kategóriába rangsorolja, és kizárólag azok az egységek vehetnek részt a humanitárius segítségnyújtásban, akik legalább a 2-es fokozatot megkapták. Erre azért van szükség, mert sokszor volt rá példa, hogy egyes országok támogatásra kiküldött egységei, megfelelő tapasztalat és felszerelés hiányában, nem hogy nem tudták segíteni, de sokszor gátolták is az elhárítási munkát, még súlyosbítva ezzel a befogadó ország nehézségeit.

Az ENSZ által most adományozott hármas fokozat lehetővé teszi, hogy Izrael „preferált” segítőként érkezzen a katasztrófa övezetekbe és elsőként nyújtson orvosi segítséget a rászoruló országokban.

„Úgy gondolom, ez egy óriási nemzeti büszkeség: egy katonai kórház, amely segítő kezet nyújt a világ rászoruló országainak. Amikor egy olyan objektív szervezet, mint az ENSZ úgy dönt, tanulni lehet és kell tőlünk ezen a téren, ez igazán megható és nagy megtiszteltetésnek számít.” – tette hozzá Dr. Meiri.

Az izraeli tábori kórházak már eddig is világszerte segítséget nyújtottak katasztrófa miatt rászoruló országokban, így például Haitin, Nepálban, a Fülöp-szigeteken és Japánban.

Az izraeli hadsereg gyermekgyógyászati szakorvosa, Dr. Albukirk ezredes beteget kezel egy izraeli tábori kórházba a Fülöp-szigeteken - fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője
Az izraeli hadsereg gyermekgyógyászati szakorvosa, Dr. Albukirk ezredes beteget kezel egy izraeli tábori kórházba a Fülöp-szigeteken – fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.