Hat év után először vesz részt Izrael NATO hadgyakorlaton

Izraeli katonalányok - fotó: Israel Defense Forces / Wikimedia

Az áradások sújtotta Montenegróban tartott hadgyakorlat a katonai szervezet felkészültségét tesztelte természeti katasztrófák esetén. A 32 országból érkezett 680 résztvevő az áradások és földcsuszamlások utáni akna- és veszélyesanyag-mentesítést gyakorolta. Az izraeli csapatot a hadsereg, a tűzoltóság, búvárok és a ZAKA mentőszolgálat szakemberei alkották. Az izraeliek teljesítményét nagyra értékelték a hadgyakorlat szervezői.

Izrael nem tagja a NATO-nak, de speciális partneri viszonyban áll a katonai szervezettel, és tagja a “Mediterrán Párbeszéd” csoportnak Marokkóval, Mauritániával, Algériával, Egyiptommal, Jordániával és Tunéziával együtt.

Az elmúlt évek hűvösebb viszonyának oka az elmérgesedett izraeli-török kapcsolat volt, mely azonban az utóbbi hónapokban számottevően javult. Az Erdogan elnökkel való kiegyezés után beiktatták Izrael első NATO-nagykövetét Brüsszelben, s ismét kezdetüket vették a közös hadgyakorlatok.

nato-israel

Ezzel párhuzamosan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lezárta az izraeli tábori kórház hónapok óta tartó vizsgálatát, és a várakozásoknak megfelelően a legjobb besorolást adta. Ezzel Izrael katonai tábori kórháza, mely katasztrófa sújtotta övezetekben rendszeresen nyújt humanitárius segélyt, a WHO legmagasabb, hármas besorolású tábori kórházává vált, a világon elsőként érve el ezt a magas rangot.

zsido.com / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.