Az izraeli Apache-ok Spike rakétákat kaptak

Az Izraeli Légierő integrálta az AH-64 Apache harci helikoptereire a hazai fejlesztésű Rafael Spike típusú páncéltörő rakétát.

A döntésre azért került sor, mert még 2014 nyarán az Egyesült Államok visszatartotta a megrendelt AGM-114 rakéták egy részének átadását, ugyanis azt állították, hogy Izrael ezen rakétákat bevetheti a palesztin területeken, többek között a Gázai övezetben. Az amerikai fegyverek hiánya miatt, Izrael úgy döntött, hogy saját maga oldja meg a harci helikopterei felfegyverzését.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Spike rakéta, melyik verziója kerülhet a forgószárnyasokra (ER vagy a NLOS), illetve az sem ismeretes, hogy pontosan hány darab rakétát kívánnak elhelyezni a helikoptereken. Jelenleg az Izraeli Légierő 48 darab AH-64-est tart hadrendben. Információk szerint, az izraeli Spike rakétákat bevethetik a francia és spanyol Tiger, a román IAR 330 SOCAT, valamint a kolumbiai UH-60 Arpia IV helikopterek is.

forrás: haborumuveszete.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.