Izrael az élen

Néhány adat Izraelről, a világ századik legnagyobb országáról, ahol a világ lakosságának egy ezrede él.

  1. Nagyságát figyelembe véve Izrael a világ legnagyobb mértékben befogadó országa.
  2. Izraelben a legmagasabb a születési arányszám, valamennyi nyugati ország között.
  3. Izrael vezet az egy főre jutó múzeumok számát tekintve. Az egy főre eső új könyvek tekintetében a világon a második.
  4. A Microsoft egyetlen fejlesztési központja, az Egyesült Államok határain kívül, Izraelben van. A Motorola legnagyobb fejlesztési központja is itt működik.
  5. Izrael munkavállalóinak 24%-a rendelkezik felsőfokú végzettséggel, így ezzel Izrael az Egyesült Államok és Hollandia után a harmadik helyet foglalja el.
  6. A Közel-keleten Izrael ismert mint a datolyapálma egyik termesztési központja. Míg a datolyapálma magassága hat méter körüli és tizenhét kilogramm datolyát lehet szüretelni róla, az Izraelben kitermesztett példányokról 182 kg gyümölcsöt nyernek, amit izraeli fejlesztésű, a pálmafa magasságáig felnyúló traktorral szednek le.
  7. tel-aviv-izrael-nagyIzrael meghökkentő öntözési módszereket fejlesztett ki: az úgynevezett „csöpögtetéses” öntözés is izraeli találmány, mely a legaszályosabb területeken is lehetővé teszi a földművelést. Nem tartotta meg magának az eredményeit, szoros az együttműködés több afrikai országgal, vagy például az arizonai Hoppy indián törzs tagjaival.
  8. Két izraeli mezőgazdász érte el a világrekordként számon tartott 245 kg ezer négyzetméterről betakarított gyapot mennyiséget. A nagy gyapottermelő országokban is ez átlagosan hetven kilogramm körül van.
  9. Izrael a világ egyetlen országa, ahol az ezredforduló után több fa lett.
  10. Izrael vezet a világon a tudósai és technikusai arányát tekintve, az egy főre jutó tudományos munka tekintetében, illetve az egy főre jutó szabadalmak tekintetében is.
  11. Izrael gazdasága nagyobb, mint az összes szomszédjáé együtt.
  12. Izraelben a hulladék 85%-át környezetkímélő módszerekkel kezelik.
  13. Izrael egyike a Föld nyolc országának, mely képes műholdat föld körüli pályára állítani.

Rengeteg problémával kell szembenéznünk, nem lehetünk elégedettek, de kellemes néha a félig tele pohárnak a „tele-felét” szemlélni.

További cikkeink:

Izraelben nincs…

13 étel, amit muszáj megkóstolnod, ha Izraelben jársz

Tudta? 15 érdekes tény Izraelről

Forbes: Tel-Aviv a 15. legszebb város a világon

20 elég jó héber kifejezés

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.