9 izraeli startup, amelybe celebek fektetnek be

Leonardo DiCaprio, fotó: Climate-KIC

Nem vitás, hogy hírességek arcával díszítve kelendőbbek a márkák. Ez már beigazolódott az izraeli SodaStream cégnél, melyet a hollywoodi szépség, Scarlett Johansson és a „Trónok harca” sztárja, Thor Björnsson prezentálnak, vagy a HOT-nál, az egyik legnagyobb izraeli távközlési cégnél: az ő kampányukban Cristiano Ronaldo portugál focista humorizál.

Vannak azonban más sztárok is, akik dollárjaikat vagy arcukat – néha pedig mind a kettőt – adják izraeli startupoknak.

„A mai sztárok már nem nézik le a számítógép-mániákusokat” – magyarázza a jelenséget Gil Eyal, egy tel-avivi és New York-i székhelyű marketing cég, a HyPR Brands alapítója és vezetője. „Manaság sokkal menőbb »kockának«, geek-nek lenni, mint régen, és a mai izraeli startup-alapítók ennek ráadásul egy egyedülálló válfaját képviselik a világon, mert az egyik legkiemelkedőbb tulajdonságuk a „chucpa” (szemtelenség): simán odamennek Leonardo DiCapriohoz és megkérdezik tőle: »Szeretnél a startup cégembe befektetni?« És persze a hírességekből sem hiányzik, ők is megszokták, hogy megkapnak mindent, amit csak akarnak.”

Ezen kívül sok sztár jogosan úgy érzi, kihagyták az osztozkodásból, miközben olyan cégek, mint a Twitter és a YouTube óriási összegeket kerestek rajtuk. „Hirtelen rájöttek, hogy már az is óriási értéket képvisel, ha odafigyelnek, az induló cégek pedig megőrülnek a figyelemért” – mondja Eyal, akinek specialitása a hírességek és beruházásaik megszerzése az ügyfelek részére.

„Ez egyfajta Hamupipőke-történet: egyszer csak megjelenik egy szuper erős valaki, és azt mondja: »Felismerem a benned rejlő lehetőségeket.« Nincs magányosabb gyerek egy cégalapítónál, és akkor hirtelen a suli legmenőbb alakja akar vele lógni. És mivel az izraeli technológia nagyon menő, világos, hogy a hírességeket vonzza ez a sikeres terület.”

pg-16-scarlett-4.jpg
Scarlett Johansson egy SodaStream reklámban

Ezekbe a cégekbe fektetnek be celebek

Az 2013-ban alapított, tel-avivi és San Francisco-i székhelyű Fundbox az egyik legújabb izraeli startup cég, amely mögött celebek is állnak. Ez a cég kisvállalkozásoknak fejlesztett ki egy pénzforgalmi optimalizálási rendszert, és eddig közel 110 millió dollár tőketámogatást szerzett. A befektetők között találjuk többek között az Amazonos Jeff Bezost és Ashton Kutcher színészt is.

A Tonara cég ingyenes kottaolvasó szoftvert, a Wishi közösségi öltöztető mobil alkalmazást, a Shellano Csoport pedig mesterséges intelligenciát és egyéb online szolgáltatásokat nyújt – ezekbe a cégekbe a Black Eyed Peas zenekar vezető zenésze és producere, a hírhedt geek és high-tech befektető, Will.i.am (alias William Adams) szállt be. Ő már régebben is dolgozott izraeli szakemberekkel, amikor a legújabb okosórájának, a Dialnak a prototípusát fejlesztették.

A Powermat céget is bizonyára eléggé felrázta a hip-hop legendával, Jay-Z-vel 2012-ben aláírt befektetői szerződés: ő lesz a vállalkozás arca és hangja. Jay-Z nem csak a társaság részvényese, hanem 40/40 Club nevű New York-i bárjában már fel is szerelték az asztalokon a Powermat feltöltési pontokat. A zenész azt nyilatkozta, hogy szerinte a vezeték nélküli energiáé a jövő és ez a cég, amely indukciós töltésen alapuló technológiát fejlesztett ki, forradalmasítani fogja ezt a területet. A Powermat több mint 1400 helyszínen felállított töltőállomását közel 150 millió perc telefonos feltöltésre használták az elmúlt évben. Az Izraelben alapított cég kommunikációs központja a Jeruzsálemhez közeli Neve Ilanban van.

Világszerte több száz városban használják már a Moovit helyi tömegközlekedési tervező alkalmazást. Ebbe a cégbe Ashton Kutcher és az izraeli Guy Oseary (aki egyben Madonna és a U2 menedzsere) által alapított Sound Ventures befektetési cég tett milliókat. Egy 2015-ös beruházásuk lehetővé tette a Nesz Ciona városából irányított Moovit cégnek, hogy betörjön a kínai és az indiai piacokra is. Kutcher nemrég azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy „a Moovit azon küldetése, hogy a tömegközlekedést tegye az emberek első számú választásává szerte a világon, így csökkentve az egyéni autóhasználatot és ezzel élhetőbb városokat teremtsen, nagyon jól beleillik cégünk politikájába, miszerint olyan vállalkozásokba invesztálunk, amelyek képesek megváltoztni a jelenlegi játékszabályokat”.

A kfar szabai illetőségű PlaySight céget két nagynevű teniszező is finanszírozza. Novak Djokovic és Billie Jean King vonzónak találta a cég által kifejlesztett, SmartCourt elemzési technológiát, amelynek segítségével a trénerek akár már az edzéseken azonnal analizálhatják tanítványaik teljesítményét, mindezt HD kamerákra, felhő szoftverre és a szociális média megosztási lehetőségeire építve. Bár az első verziót teniszre fejlesztették ki, ma már Észak-Amerikában és Európában is felhasználják labdajátékok – például kosárlabda, kézilabda, squash, foci és jégkorong – mellett más sportágakban is, többek között harcművészetben, birkózásban, a tánc és a torna terén is.

Playsight's SmartCourt has six on-court cameras which provide players with instant analysis of their game and the ability to challenge line calls.
A Playsight először teniszre fejlesztette ki a SmartCourt szoftvert

A MyCheck – egy olyan mobil alkalmazás, amely lehetővé teszi a vendéglősöknek és más, vendéglátásra szakosodott kereskedőknek, hogy vendégeik az okostelefonjukon keresztül fizessék ki, rendeljék meg vagy vegyék át az általuk óhajtott szolgáltatásokat – az izraeli szupermodelltől, Bar Refaelitől kapta az alaptőkét. Refaeli volt a főszereplője a cég izraeli reklámjainak is. A MyCheck-nek jelenleg Tel-Avivban, Sao Pauloban, New Yorkban és Londonban vannak irodái.

A celebek azonban nem garantálják mindig esetben a sikert. Jól szemlélteti ezt a Mobli cég alkalmazása, melyhez hiába sikerült az izraeli Moshe Hogegnek milliós kockázati tőkét összegyűjtenie olyan ismert személyiségektől, mint Serena Williams, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Lance Armstrong és Carlos Slim. A közel 20 millió felhasználóval induló közösségi fotó- és videómegosztó platformot mára már annyira háttérbe szorította az Instagram, hogy nem sok esélye maradt a túlélésre.

Serena Williams and Lance Armstrong at a Social Good Summit. Photo via Feedblitz.com
Serena Williams és Lance Armstrong a Social Good Summit-on. Photo via Feedblitz.com

 

israel21c.org

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.