Idén több évtizedes rekordot dönt a Brazíliából alijázók száma

fotó: jewishagency.org

A Szochnut tervei szerint az év végéig több mint 700 bevándorló költözik Brazíliából Izraelbe.

Ez a szám meghaladja az átlagosan évi 200 brazil alijázó háromszorosát, amivel – vasárnapi nyilatkozata alapján – 45 éves rekord megdöntésére számít a zsidó ügynökség.

“A brazil zsidó közösség egy kedves, cionista közösség, mely szoros kapcsolatokat ápol Izraellel” mondta Natan Sharansky, a Szochnut elnöke, aki jelenleg Brazíliában tartózkodik, ahol találkozott a helyi zsidó közösség képviselőivel. “Az ország megalakulása óta több mint 15.000 brazil zsidó telepedett le Izraelben, hozzájárulva ezzel a zsidó állam nemzeti jellegéhez és erejéhez.” – tette hozzá.

Az emigrálók számának növekedése részben a Brazil gazdasági válsággal magyarázható. A zsidó ügynökség adatai szerint 2015-ben 496 brazil bevándorló érkezett Izraelbe, míg 2014-ben csupán 280 alijázott.

forrás: JTA

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.