Zehava Galon Facebook-bejegyzése

Izraeli tűzoltók - fotó: Wikipédia

Nehéz még megítélni az Izrael által a héten megélt tragédia nagyságrendjét, de az már világos, hogy az újjáépítés és a helyreállítás hosszú folyamata előtt állunk. Izrael-szerte városok gyulladtak ki, több tízezer embert evakuáltak, és sokaknak nincs hová visszatérni.

És a kormány valamiért úgy döntött, hogy a tüzek sorozatát Izrael történetének legnagyobb támadásaként írja le. Bennet rávetette magát a „tüzes terroristák nacionalista terrorhullámára”, és Netanjahu szokás szerint utánaugrott. De ha valóban mega-támadás zajlott a jelenlegi kormány felügyelete mellett, akkor miért nem beszél senki a konfliktuskezelés csődjéről? Miért nem szólnak a hírszerzés baklövéséről, vizsgálóbizottságról? Egy merényletsorozatban több százan elvesztették az otthonukat, és minden rendben van?

Mert úgy tűnik, nem is történt mega-támadás. A biztonságiak úgy vélik, hogy a tüzek egy részét szándékosan gyújtották. A gyújtogatás egy őrült, kegyetlen és felfoghatatlan cselekedet, de jelenleg úgy tűnik, hogy a pánik nagy része túlzás volt. Több ezren megosztottak egy képet, amin egy gyerekek által készített, ágakkal “álcázott” játékkilövő látható az erdőben, mint a „gyújtogatásra készülés”. Kiderült, hogy Bét Meírben a rendőrség fényrakétái okozták a tüzet, amivel a „gyújtogatókat” üldözték. A hisztériakeltők attól is eltekintettek, hogy Haifa lakói közül sokan arabok, és hogy tüzek törtek ki országszerte arab településeken, Ciszjordániában és más arab országokban is.

Még mindig tombol a tűz. Az emberek elvesztik otthonaikat, talán minden vagyonukat. Egy másik miniszterelnök elmagyarázná, hogy mit tesz értük majd az állam. Azt mondaná nekünk, hogy tekintsünk előre, és megígérné, hogy nem hagy hátra senkit, aki elvesztette a tulajdonát. Ehelyett Netanjahu azt magyarázza, hogy megtaláljuk a gyújtogatókat. Tényleg attól tartottam, hogy futni hagyja őket.

Ezen a héten teljességében feltárult a kormány szánalmassága, de az izraeliek megint megmutatták, mennyire lenyűgözőek tudnak lenni. Több százan felajánlották a vendéglátást, „van egy matrac, amit a nappaliban le lehet tenni, nincs sok magánszféra, de lesz tető a feje fölött, és meleg leves”, írta egyikük. Mások ételt és más szükséges dolgokat ajánlottak fel. Több ezren önkénteskedtek.

És nem csak a zsidók ajánlották, hogy segítenek: Umm el-Fahem városházája bejelentette, hogy szívesen befogad haifai családokat a közösségi központjába. Baka al-Garbija és Taibe, Názáret és Jarka, Abu Gos és Kfar Kara és Marea. Izraeliek. Eszükbe jutott a kölcsönös felelősségvállalás. És ne feledjük a felénk nyújtott egyiptomi és jordániai kezet, és a Palesztin Hatóság segítségét. Ez nem kevésbé része a térségnek, ahol élünk, mint a néhány öngyújtós ember, és ez az egyik oka annak, hogy oly sok esélye és reménye lehet ennek a térségnek.

Zahava Galon fotó:wikipédia
Zehava Galon – fotó: Wikipédia

Mint minden Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.