Csodálatos lúdláb torta

Csodálatos lúdláb torta - fotó: Gabi Berger Photography

Ez a férjem kedvenc tortája, az egyetlen olyan édesség, ami mindig elfogy, sőt sose lehet belőle elég nagyot csinálni. Általában, ha édességet sütök, azt mindig elviszem, mert itthon nincs rá nagy kereslet: Balázs inkább a sós sütiket szereti, én nagyrészt cukordiétán vagyok, de szerencsére nem nehéz embereket találni, ha egy kis édességről van szó. Na de ez a süti egy csoda, nem túl édes, fantasztikusan krémes, az étcsoki és a meggy tökéletes páros. Akár kezdő sütögetőknek is bátran ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni, szinte elronthatatlan. Minden ünnepre kitűnő, legyen az szülinap vagy bármilyen ünnepi vacsora, de az egyszerűsége miatt akár hétvégi édességnek is szuper. És ha valaki nem akar tortát kreálni meg dekorálni, akár pohárkrémet is varázsolhat belőle, minden adott hozzá.

Csodálatos lúdláb torta - fotó: Gabi Berger Photography
Csodálatos lúdláb torta – fotó: Gabi Berger Photography

Kakaós piskótához:

  • 3 tojás, szétválasztva
  • 60 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 75 g cukor

A krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 125 g tejcsokoládé
  • 125 g étcsokoládé

Az összeállításhoz:

  • 200 g meggybefőtt (plusz a levéből 4 ek)
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 dl tejszín

A dekorációhoz:

  • pár szem meggy
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 dl tejszín

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A piskótához a tojássárgáját világosra habosítom, a lisztet átszitálom a kakaóporral. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verek, óvatosan hozzáforgatom a sárgáját, majd végül a kakaós-lisztes keveréket. Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, 10-12 percig sütöm. Amíg még forró, meglocsolom a meggybefőtt levével, hogy szépen magába szívja.

A krémhez a csokoládékat apróra tördelem és gőz felett megolvasztom. Eközben a tejszínt habbá verem. Amikor a csokoládé megolvadt, a tejszín 1/3-át gyorsan, de alaposan hozzákeverem. Nagyon fontos, hogy a tejszín kerüljön a csokoládéba, és ne fordítva, különben a hideg tejszínnel érintkezve túl hamar megköt, és kis csokoládédarabok lesznek a krémben.

Ezután szintén gyors mozdulatokkal hozzáadom a maradék tejszínt, és egynemű habbá keverem.
A piskótát megszórom a meggyel, befedem a krémmel, majd 3-4 órára hűtőbe teszem.

A bevonóhoz a tejszínt felforrósítom, ráöntöm a darabokra tördelt csokoládéra, és simára keverem. Ráöntöm a formából kivágott tortára, egyenletesen elkenem. Fél órára megint hűtőbe teszem, közben előkészítem a dekorációt. Megint csinálok egy ugyanolyan krémet, ami a tortában is van, csokit olvasztok, a tejszínt habosítom, a habot adagonként óvatosan a csokiba keverem. Ha a tortán a bevonó megszilárdult, a krémet egy habzsákba teszem, és cuki kis halmokat formázok. Képzeletben felvágom a tortát, minden képzeletbeli szelet közepére nyomom a habot, majd mindegyik közepébe egy szem meggyet teszek.

Más dolgunk nem maradt, csak hallgatni és lesni a hatást!

Csodálatos lúdláb torta - fotó: Gabi Berger Photography

Beteávon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.