Zsidó „migránsok” a Közel-Keleten

A zsidók arab országokból és Iránból történt kiűzetésének emléknapja, november 30.

Izrael kikiáltása után, 1948. november 30. és 1978 között mintegy 850 ezer zsidót – egyes kutatók szerint egymilliót – űztek el arab hazájából vagy Iránból, kizárólag zsidósága miatt. A legtöbben közülük minden vagyonukat hátrahagyva, vagy egy szál bőrönddel a kezükben menekültek, akárcsak korunk „migránsai”, hogy új hazára leljenek – általában Izraelben. Jelenleg mindössze 4315 zsidó él az arab országokban.

1948-as zsidó menekültek rögtönzött befogadó tábora, fotó: nemzeti fotóarchivum, Kluger Zoltán
1948-as zsidó menekültek rögtönzött befogadó tábora – fotó: Nemzeti Fotóarchívum, Kluger Zoltán

Hatalmas számuk ellenére ezen menekültek sorsáról alig hallani, mert Izrael heroikus erőfeszítéssel még a függetlenségi háború közepette is befogadta és letelepítette őket, szemben az arab országokkal, amelyek jelentős része máig nem adott állampolgárságot és egyenjogúságot az 1948-ban Izrael területéről elmenekült palesztinoknak és leszármazottaiknak.

Észak-Afrikában Marokkóból 259 ezren, Algériából 140 ezren, Tunéziából 100 ezren, Egyiptomból 75 ezren,

1948-as zsidó menekültek rögtönzött befogadó tábora, fotó: nemzeti fotóarchivum, Kluger Zoltán
1948-as zsidó menekültek rögtönzött befogadó tábora – fotó: Nemzeti Fotóarchívum, Kluger Zoltán

Líbiából 38 ezren vágtak neki a nagy útnak, életük semmiből történő újrakezdésének. Irakból 135 ezren, Jemenből 55 ezren, Törökországból 34 ezren, Libanonból 20 ezren, Szíriából pedig 18 ezren menekültek; Iránt 25 ezer zsidónak kellett elhagynia.

Ma már leszármazottaik Izrael zsidó lakosságának többségét jelentik, az egykori száműzöttek sikeresen megtanulták új hazájuk nyelvét, beilleszkedtek, s gyermekeik, unokáik közül sokan az ország vezetői között vannak. A sokszínű, sokízű, sokarcú Izrael színfoltjait jelentik, az ország multikulturális szövedékének meghatározói.

Az elveszett zsidó közösségek, az izraeli külügyminisztérium honlapja
Az izraeli külügyminisztérium honlapjáról

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.