Izrael lemaradt az oktatásban, mert lehúzza a kirívó társadalmi egyenlőtlenség

Fotó: Wikipédia

Tovább nőtt az izraeli diákok lemaradása szövegértésben, matematikában és tudományban a fejlett OECD országokat összehasonlító legújabb PISA teszt szerint. 

A 2ooo óta három tárgyban, a világ 72 országában, 15 évesekkel elvégzett felmérésben Izrael a negyvenedik lett 467 ponttal, miközben az OECD átlaga 493 pont. Ráadásul kevesebb a mindhárom tárgyban kiválóan, és jóval több az átlagnál mindenben gyengébben teljesítők aránya is. 

Egy dologban mégis az élen jár Izrael: a belső különbségekben az anyanyelv, illetve a gazdasági helyzet alapján. Ha külön csak a héberül beszélő diákokat vizsgáljuk, akkor nagyjából az átlag körül teljesítettek a fiatalok, azonban az arab anyanyelvűek teljesítményének gyenge színvonala lehúzza a közös eredményt.

A különösen rosszul teljesítők feltűnően magas számát is az arab diákok okozzák, illetve oktatásuk izraeli hiányossága, amely felzárkóztatásuk helyett folyamatosan lemaradásukat növeli – ezzel tönkretéve közös, izraeli eredményeinket is. 

Izraelben negyven pontot jelent tudományban a helyi átlaghoz képest, ha a szülők jól vannak eleresztve, és az átlagnál ötvennel kevesebbet tudnak összeszedni a szegények gyerekei – hiszen nekik esélyük sincs a magántanárra, márpedig a gyakran 35-40 gyereket számláló osztályokban lehetetlen az élre törni, ha valaki nem jár különórára. 

Olyannyira kirívóan a társadalmi helyzet határozza meg a diákok teljesítményét, hogy ezt még az egyáltalán nem szociális érzékenységéről ismert Naftali Bennet oktatási miniszter sem hagyhatta szó nélkül. “A tesztek eredményei rámutatnak, hogy csökkenteni kell az izraeli oktatásban a szakadékokat”- mondta Bennet, látva a PISA teszt adatait. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.