Washington nem állta volna útját az izraeli telepeslakások építését elítélő ENSZ-határozatnak

ENSZ BT - fotó: Wikipédia

Washington tartózkodott volna a szavazáson, és ezzel nem állta volna útját annak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elfogadja az izraeli telepeslakások építését elítélő, Egyiptom által beterjesztett határozattervezetet – közölték nyugati tisztségviselők csütörtökön. A csütörtökre kiírt szavazást azonban Kairó elnapolta.

Diplomaták szerint a határozattervezetet beterjesztő Kairó Izrael nyomására napolta el a voksolást. A határozat azt követelte volna a zsidó államtól, hogy “azonnal és teljes körűen vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentum emellett kimondaná, hogy az izraeli telepes-tevékenységnek “nincs jogi alapja, és súlyosan megsérti a nemzetközi jogot”. Nyugati tisztségviselők szerint az állandó BT-tag Egyesült Államok nem élt volna vétójogával, és tartózkodni tervezett a szavazáson, ezzel pedig utat engedett volna a határozat elfogadásának.

Barack Obama amerikai elnök kormánya korábban többször is hangot adott már azon aggodalmának, hogy a telepeslakások építésével veszélybe kerül az izraeli-palesztin konfliktus lezárását célzó kétállami megoldás.
Egy izraeli diplomata közölte: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának tisztviselői felvették a kapcsolatot az egyiptomi illetékesekkel, hogy a szavazás elnapolását elérjék náluk. A Reuters hírügynökség szerint nem tudni, Jeruzsálem mivel gyakorolhatott nyomást Kairóra, de ennek több módja is van: például kilátásba helyezhette, hogy korlátozza biztonsági együttműködését az iszlamista fegyveres csoportokkal küzdő Egyiptommal.

Az izraeli kormányfő a kiírt BT-szavazás előtt a Twitteren sürgette az Egyesült Államokat, hogy vétózza meg a határozatot. Nem sokkal később – ugyancsak a Twitteren – Donald Trump megválasztott amerikai elnök is csatlakozott Netanjahu felhívásához.

Egy magas rangú izraeli tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: miután kudarcot vallott az illetékes amerikai tisztviselőknél, Netanjahu kormánya megkérte Trumpot, segítsen megakadályozni a határozat elfogadását. Az Egyesült Államok azon szándékáról, hogy nem él vétójogával, a tisztségviselő azt mondta: Washington hátat fordítottak annak az elkötelezettségének, hogy megvédi Izraelt az ENSZ-ben.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták megjegyezték, hogy Kairó azért is dönthetett a szavazás elnapolásáról, hogy ne haragítsa magára az Egyesült Államok következő elnökét.

Az egyiptomi elnöki hivatal később közölte: Donald Trump és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon egyeztetett a határozattervezetről.

A két államfő egyetértett abban: fontos az új amerikai kormánynak megadni a lehetőséget ahhoz, hogy a palesztin ügy minden dimenziójának tekintetében eljárjon, szem előtt tartva egy végleges megállapodást – fogalmazott az egyiptomi elnöki hivatal.

Eközben Új-Zéland, Venezuela, Malajzia és Szenegál ultimátumot adott Egyiptomnak a határozatról szóló szavazással kapcsolatban. A négy BT-tag kijelentette: amennyiben Egyiptom nem tisztázza, mikor kívánja a szavazást összehívni, fenntartják a jogot ahhoz, hogy az észak-afrikai ország hozzájárulása nélkül tartsák meg a voksolást.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.