Mit tanulhatunk Izraeltől? Hogy kellene a terrorral együtt élni?

A fotó illusztráció: pixabay

Egy izraeli író és zenész, Assaf Gavron szerint a terrortámadások elkerülésére nincsen igazán recept, ugyanakkor nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki éppen egy merénylet színhelyén tartózkodjon. Még a pár milliós Izraelben is, hát még a jóval nagyobb Európában. Ám lehetnek súlyos következményei annak, ha sokáig terrorfenyegetettségben élünk.

Izraelben egyes években szinten mindennaposak voltak a támadások, az öngyilkos merényletek, és a veszély azóta is megvan, érdemes hát megnézni, hogyan tudnak együtt élni vele – írja az N-Tv.de.

Az izraeli író és zenész, Assaf Gavron szerint szerint a terrortámadásnak sokkal kisebb az esélye, mint annak, hogy közlekedési baleset részvevője legyen valaki, ezért nem érdemes az életünket emiatt áttervezni. Nem mondtál le soha az étterembe menésről azért, mert van rá esély, hogy odafelé elütnek, igaz? – teszi fel a kérdést.

A terroristák terrorizálni akarnak

Az író ezért inkább arról akar beszélni, amit a körülbelül másfél évtizedes terrorfenyegetettség Izraelben a társadalomban okozott. Valószínűségek ide vagy oda, a terror félelmet szül, és éppen ez a célja. A terroristák egy társadalom terrorizálására törekszenek. Ez gyűlöletet szül az illető csoporttal, néppel, vallással stb. szemben, ahonnét a terroristák jönnek, ami azután olyan politikusokat segít hatalomra, akik ellenlépéseket ígérnek.

Kialakul az erőszak köre

Ezek az ellenlépések azonban nem oldják meg a terrorproblémát, csak még több gyűlöletet és bosszúakciókat szülnek. Így kialakul az erőszak ördögi köre. Izraelben ez történik a második intifáda óta, az egyre több és több ellenlépés az arab lakosság ellen csak még több szenvedést, gyűlöletet és erőszakot szül.

A szerző szerint az lenne a legfontosabb, hogy a terroristákat csak mint egyéni, radikális szélsőségeseket közösítsék ki. Akkor is, ha magányos lövöldözők, mint a müncheni tettes vagy sok amerikai iskolai lövöldöző, de még inkább, ha valamely csoporthoz tartoznak.

Még több radikálist teremtünk

Ha ugyanis a terroristák az arabok, a muszlimok, a marokkóiak vagy bármely más csoport nevében gyilkolnak, és ezért minden muszlimot, arabot, marokkóit stb. terroristának bélyegzünk meg, közösítünk ki, akkor növekszik az esély arra, hogy valóban radikálisokkal fognak szimpatizálni. Pedig nagy többségük eredetileg éppen a hasonló körülmények ellen menekült el hazájából, és csak békében szeretett volna élni.

Tehát elszántan utasítsuk el azt a kisebbséget, amely a társadalmat terrorizálni akarja, de fogadjuk el azokat, akik békében szeretnék élni. A szélsőségekkel való leszámolást pedig hagyjuk a biztonsági erőkre. Ne higgyünk azoknak a politikusoknak, akik kemény fellépést, gyűlöletet és megosztottságot prédikálnak – írják.

privatbankar.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.