10 helyett minimum 12 fizetett pihenőnap jár 2017-ben

fotó: Wikipédia

A növelés ellenére Izraelben az egyik legalacsonyabb az egy évre jutó fizetett szabadnapok száma az OECD országok közül.

Az izraeli munkavállalók január elsejétől kezdve az eddigi 10 helyett minimum 12 nap fizetett pihenőnapra jogosultak évente.

A törvény módosítást Rachel Azaria (Kulanu) kezdeményezte augusztusban, 1951 óta most először emeltek a szabadnapok számán.

Az új izraeli törvény szerint azok a munkavállalók, akik kevesebb, mint 4 éve dolgoznak egy cégnél, mostantól 12 szabadnapra jogosultak. Ugyanakkor, akik öt vagy annál több éve dolgoznak ugyanannál a cégnél, számukra a pihenőnapok száma évente emelkedik, ezzel ösztönzi maradásra őket a munkáltató.

Azaria nyilatkozatában elmondta, hogy figyelembe vették a munkapiac jelenlegi tendenciáit, ahol a munkavállalók már nem maradnak hosszú évekre ugyannál a cégnél, hanem “három-négy évente váltanak munkahelyet, míg fizetett szabadnapjaik száma (10) ugyanannyi marad egész karrierjük során.”

A törvény Azaria reményei szerint a termelékenységet is növelni fogja, emlékeztetve, hogy Izrael a legalacsonyabb termelékenységi mutatókkal rendelkező országok egyike az OECD-ben, és a munkában eltöltött órák száma is nagyon magas.  “Van kapcsolat a túlórák, a munkanapok száma és az alacsony termelékenység között.”

Az OECD országok nagy részében 20 vagy több szabadnap jár évente.

ujkelet.live

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.