Nem visznek több borjút Izraelbe Magyarországról

fotó: Wikipédia

Csapás a magyar mezőgazdaságra. Izrael megtiltotta az élő borjúk vásárlását Magyarországról, főleg amelyek légi úton érkeztek, mert a Budapestről érkező borjak nagy mennyiségben pusztultak el.

Sajtóhírek, többek között a presseader.com tudósítása szerint, Izrael azonnali hatállyal felfüggesztette az élő borjak repülőgépes importját, mivel karácsony hetében egy Budapestről érkező 1200 fős szállítmányból több mint 100 borjú a gépen elpusztult. A nagyarányú elhullást valószínűleg a repülés által kiváltott stressz okozta.

Az izraeli állat-egészségügyi hatóságok az eset kivizsgálásáig más úton – többek között a Dél-Amerikából származó, hosszabb ideig eltartható, hűtött marhahús importjának fokozásával – igyekeznek megoldani a borjúhúsellátást.

Uri Ariel agrárminiszter és Shlomo Grazzi főállatorvos hangsúlyozták, hogy országuk különös figyelmet kíván fordítani a szigorú izraeli állatjóléti előírások betartására, ezért az élő állatok (borjak és bárányok) repülőgépes importját a jövőben is korlátozni kívánják.

MTI / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.