Ősi lámpagyárra leltek Galileában

A Sikninben talált mécsesek - fotó: Shikin Excavation Project

Az észak-izraeli Názáret városa mellett ókori zsidó falut tártak fel.

A Cipori Nemzeti Park területén fekvő, Sikin nevű településen olajmécseseket előállító műhely működött a polgári időszámítás szerinti első és második évszázad fordulóján. Az ásatás az izraeli Kineret Főiskola és a brit Samford Egyetem közös programja, Shikin Excavation Project néven. A műhely romjaira a zsinagóga közelében akadtak rá. A leletek között 12 érintetlen olajmécsest is találtak. Ezek kidolgozása és anyagminősége meglehetősen gyenge, ezért a régészek feltevése szerint az üzemben dolgozó tanoncok munkái lehetnek. Hasonló műhelyre csak a Bét Semes melletti Bét Nátifban találtak, az a késői római korban üzemelt.

latkep-gelilea
fotó: Shikin Excavation Project

A műhely feltárása azért is nagy jelentőségű, mert megcáfolja azt a feltevést, mely szerint ebben a korszakban az olajmécseseket kizárólag városi üzemekben állították elő. Megerősíti viszont azt a hipotézist, mely szerint Názáret közelében két különböző típusú olajlámpást használtak az adott időszakban. A Sikinben talált modelleket valamikor a polgári időszámítás szerinti 70 és 135 között készítették, azaz a II. szentély lerombolása és a Bár Kochvá féle felkelés vége közötti időben.

“Az egyik lámpatípus meglehetősen egyszerű, és a Heródes-lámpásnak nevezett, spatulált, késsel kialakított szájú mécsesekre hasonlít. Két különálló részből készült a lámpás alja és teteje. A puha agyagból készült darabokat öntőformába nyomták, majd száradás után egymáshoz illesztették őket, és kemencében kiégették. Az öntőformákat gyakran díszítették, például gránátalma-, luláv- vagy menóra-ábrázolással. Sikinben összesen 20 öntőformát találtak, melyhez hasonló mennyiségre még nem volt példa Izraelben.

A Sikninben talált mécsesek
A Sikninben talált mécsesek – fotó: Shikin Excavation Project

 

cserep-menoraval
Cserép menórával – fotó: Shikin Excavation Project

 

A teljes cikk itt olvasható: zsido.com
Forrás: Biblical Archeology, Samford University

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.