Korrupciós kisokos – lista a Netanjahu -ügy néhány fontos pontjáról

Benjamin Netanjahu - fotó: Kobi Gideon / GPO
  • A miniszterelnöknek sajátos előnyöket garantál a törvény minden ellene folyó büntető eljárásnál:

  1. Hozzá mennek a nyomozók, nem neki kell a rendőrségen megjelennie kihallgatásra.
  2. Nem egy, hanem három bíró dönt minden ügyében, vádiratot csakis a jeruzsálemi megyei bíróságnál lehet ellene benyújtani.
  3. Csak az államügyész nyújthat be ellene vádiratot a rendőrség javaslatára, miután az ügyészségen számos szakértő egyetértett a vádemeléssel, és miután az ügyészség és az államügyész (Aviháj Mendelblit) megvizsgálják, hogy nagy valószínűséggel várható -e bírósági elítélése a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján.
  4. Viszont az ellene folyó ügyet nem lehet büntetés kiszabása nélkül lezárni a „társadalomra csekély mértékben veszélyes büncselekmény” indoklással, mivel közszereplőről van szó.
  • Netanjahu vajon megmenthető egy miniszterelnöki védettséget szavatoló törvénnyel?

  1. A Likud David Amsalem nevű képviselője törvényjavaslat beterjesztését lengette be, amely tiltaná hivatalban lévő miniszterelnök ellen korrupciós bűnügyi eljárás folytatását.
  2. Az indítványt támogatásáról biztosította Ajelet Saked a Bajt Hajehudi párt igazságügyminisztere a “jobb kormányozhatóság érdekében”, de mások antidemokratikusnak nevezték, mert sérti a törvény előtti egyenlőség elvét, hiszen a kormányfő is az ország polgára, akire éppen úgy vonatkoznak a törvények, és azok megszegéséért felelnie kell.
  3. De ha a kneszet meg is szavazná francia példára a kormányfő-immunitást, az már nem vonatkozna Netanjahu jelenlegi ügyeire.
  • Mik a vádak Netanjahu ellen?

  1. A Netanjahu ellen hónapok óta folyó vizsgálatok nyomán Mendelblit lezárt több ügyet, köztük a Bibitours néven elhíresültet, de két pontban nyomozást indított.
  2. Az egyik ajándékok és szívességek elfogadása izraeli és külföldi oligarcháktól. A helyi lapok szerint Ronald Laudert is felkeresték a nyomozók, és ő megerősítette értékes ajándékok Netanjahu családnak adását. Netanjahu várhatóan nem tudja tagadni az ajándékok elfogadását, de azzal védekezik, hogy jó barátjai adták, akik történetesen multimilliomosok és ezért drága dolgokkal kedveskednek neki.
  3. A másik ügy egyelőre homályban van, de állítólag az a súlyosabb, és ebben a tízes tévé szerint szerepet játszik elkövetésének időzítése is.
  • Mindez meddig tart?

  1. Az is lehet, hogy a következő hetekben, hónapokban sikerül tisztáznia magát a vádak alól.
  2. A miniszterelnök vádemelés, de még elítélés esetén sem köteles lemondani, elvileg hivatalában maradhat egészen – a fellebbezések hosszú sora után – a jogerős ítélet meghozataláig, ami akár évekig eltarthat. Kizárólag ekkor, és csak abban az esetben, ha a bírósági ítélet szerint az elkövetett bűncselekmény súlyosan sérti a közérdeket, jogosult ugyanis a kneszet többségi döntéssel a miniszterelnököt hatalmától megfosztani. Erre még soha nem került sor Izraelben, és valószínű, hogy Netanjahu is magától lemondana, ha az eljárás ennyire előrehaladott állapotba kerülne.
  3. Emellett az sem kizárt, hogy az eljárás bármely szakaszában úgy dönt az alkotmánybíróság, hogy a miniszterelnök nem maradhat hivatalban, ez természetesen egyedi ítélet, és az ügy részletei befolyásolják a döntést.
  4. Ehud Olmert annak idején nem várta meg a vádiratot, hanem önként visszavonult.
  5. Netanjahu esetleges lemondása esetén a Likud új miniszterelnököt állíthat, de valószínűbb forgatókönyvnek tűnik az előrehozott választások kiírása.
  6. Amennyiben az ügytől mintegy függetlenül – belpolitikai csatározások nyomán – új választásokat írnának ki, az késleltetné a nyomozást, és Netanjahu a média és az „elit” jogrendje áldozataként kampányolhatna – vélekedik a Háárec.
  • Miként vélekedik minderről maga Benjámin Netanjahu?

  1. “Egy nyakig nyomozásba süllyedt miniszterelnöknek nincs erkölcsi és közösségi felhatalmazása Izrael számára létfontosságú ügyeket meghatározni. Valódi, és nem megalapozatlan a gyanú, hogy személyes érdekei és a politikai túlélése alapján fog dönteni, és nem a nemzeti érdek alapján.” – nyilatkozta Netanjahu 2008-ban a kettes tévécsatornának Ehud Olmert rendőrségi kihallgatása idején.
  • Új választások esetén jelenleg ki lehet Izrael következő miniszterelnöke?

    A friss közvéleménykutatási adatok alapján a centrista Jes Atíd párt élén álló Jaír Lapid, aki igen, mindkét oldalon magyar származású, és még „kicsit beszélni magyar” is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.