Az izraeli ostobaság teszi lehetővé a terrorizmust?

Tömegoszlató eszközökkel felszerelt katonák Kelet-Jeruzsálemben - fotó: Wikipédia

A 22 nem Jeruzsálemhez tartozó falu Jeruzsálemhez csatolása, merő ostobaság. Bármely pillanatban, egy ellenséges faluból egy fiatal palesztin magához ragadhat egy kést, vagy egy pisztolyt, vagy beleugorhat egy teherautóba és támadhat. Ez történt meg, és újra meg újra megtörténik, és a jövőben is meg fog történni.

Kezdjük a végén. Mindent meg kell tennünk Jeruzsálemért, amit Izraelért tettünk. Más szavakkal, szét kell választanunk. Az elválasztó fallal. A gyilkos, aki vasárnap közúti támadást hajtott végre, Jabel Mukaberből származik. Izraeli személyije van, habár ő és a legtöbb fiatal a környékéről palesztin volt mindig is és az is marad, valamint jó néhányan közülük a Hamászt támogatják. Ez a jelenlegi helyzet.

Mi a fene indokolja azt, hogy ez a falu Jeruzsálemnek része? Miért Izrael biztosítja a lehetőséget számukra, hogy támadásokat hajtsanak végre? Meg tudjuk védeni egész Jeruzsálemet egy elválasztó vonal létrehozásával, amely nem befolyásolja azt az elképzelést, hogy Jeruzsálem Izrael egyesült fővárosa, és csak az izraeli érdeket szolgálja.

A Mentsük meg a zsidó Jeruzsálemet csoport közzétette már a számadatokat. Jelenleg a jeruzsálemi lakosság 40%-a arab. A 18 éves és annál fiatalabb lakosok 60%-a arab. Egy új elválasztó vonal, amely nem befolyásolná a város egységét, a zsidóknak 80%-os többséget biztosítana. Végtére is, a zsidóknak nincsen szabad bejárásuk a 22 Jeruzsálemhez csatolt falu legtöbbjébe. Az óvatosak távol maradnak tőlük.

Ezek a falvak nem tartoznak a Jeruzsálemi Önkormányzat hatáskörébe. Elhanyagoltság és bűnözés jellemzi őket, mert mind az izraeli, mind a palesztin biztonsági erők távol tartják magukat tőlük. A gyűlölet melegágyát testesítik meg. Ezek a negyedek 60%-ban a késes intifáda terror-támadásainak fészkei. Az egyik legsúlyosabb támadást vasárnap hajtották végre.

gabbel-mukabar
Jabel Mukaber – fotó: Wikipédia

Évek óta folyik a mélyreható és nyilvános vita a Nyugati Partvidék elválasztó kerítéséről.  Az ellenfelek kiváló érveket sorakoztattak fel, de a terror-támadások nem szűntek. A kerítés, vagy fal csak a szabad átjárás okozta súlyos ár megfizetése után épült fel. A terrortámadások száma drámai mértékben lecsökkent, nem csak a fal miatt, de mindenképpen hála neki, és talán leginkább neki köszönhetően.

A nem túl távoli jövőben, csupán néhány év múlva az arab többségnek lesz szavazati joga megválasztani a polgármestert Jeruzsálemben. Pillanatnyilag, a legtöbbjük nem szavaz egyáltalán. Abban reménykedni, hogy továbbra is tartózkodnak majd a szavazástól – ostobaság, merthogy ez megváltozhat. És akkor mi lesz? Mire az USA Nagykövetségét átköltöztetik Jeruzsálembe, addigra pont vissza kell költöztetni majd Tel-Avivba, mivel Jeruzsálem már arab város lesz.

Yasser Arafat fenyegetett annak idején azzal, hogy „Az arab nő méhe az én legerősebb fegyverem.” Jeruzsálem az első hely, ahol ez a fegyver teljesítheti a célját. És mint mindig, a jobboldal, a saját követelésére, beteljesíti Arafat vízióját.

Ha meg akarjuk tudni, hogy mi a jobboldal „egy nagy állam” víziója, akkor úgy néz ki, hogy nem kell várnunk. Már itt van. Egy egységes Jeruzsálem helyett, már megvan a konfliktusos, nagy és erőszakos város. Az ellenségeskedő lakosság keverése mindenhol katasztrófa, és határozottan katasztrófa Izraelben. Az ellenséges indulatot nem lehet teljesen kipusztítani. A terrorista neveltetése és az uszítás a vasárnapi támadás okai, mint az összes, vagy a legtöbb terrortámadásnák. De ahhoz, hogy cselekedni tudjon, a terroristának kicsit több izraeli ostobaságra van szüksége. A 22 nem Jeruzsálemhez tartozó falu Jeruzsálemhez csatolása, merő ostobaság. Bármely pillanatban, egy ellenséges faluból egy fiatal palesztin magához ragadhat egy kést, vagy egy pisztolyt, vagy beleugorhat egy teherautóba és támadhat. Ez történt meg, és újra meg újra megtörténik, és a jövőben is meg fog történni.

Elmerülhetünk a politikai vitában az egyesült Jeruzsálemről, mert legitim az érvelés arról, hogy egyesült a város. Azonban különbség van a zsidó Jeruzsálem és a nagy Jeruzsálem között, csakúgy, minthogy különbség van a zsidó Izrael és a nagy kettős-nemzetállam között. Az egyesült Jeruzsálemnek elsősorban Kelet-Jeruzsálemet kell magában foglalnia. A nagy Jeruzsálemhez olyan falvak tartoznak, amelyeknek semmi közük Jeruzsálemhez.

Az izraeliek többsége tudja, hogy a nagy kettős-nemzetállam egy katasztrófa. A cionista elképzelés halála. Függetlenül attól, hogy a lakosságnak csak 40%-a, vagy több mint 50%-a arab. Az eredménye a zsidó állam vége. Ez a jövő, ami már folyamatban van Jeruzsálemben, nem az Isten akarata. A folyamatot le lehet állítani. Ebből a célból, a jobboldalnak észhez kell térnie. A zsidó Jeruzsálemért és a zsidó vér ontásának megakadályozásáért minél gyorsabban.

Ben-Dror Yemini – Yedioth Ahronot 2017. 01. 07., 18:59

Mint minden, a Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.