Izrael nagyot lépett a szabad spangli felé

marihuána
Cannabis - fotó: Wikipédia

Gilád Erdan belbiztonsági miniszter hangsúlyozta, hogy támogatja a marihuána használat dekriminalizációját, és enyhítéseket jelentett be csütörtökön a rendőrség végrehajtási gyakorlatában.

Ezentúl akit első alkalommal kapnak rajta, hogy nyilvánosan spanglit szív, arra csak pénzbírságot mérnek – melynek összege ezer sékel, mintegy 75 ezer forint – de nem kerül bűnügyi nyilvántartásba.

Akit másodszor kapnak el a továbbra is illegális marihuánával, az már kétszer akkora bírságot kap, de továbbra se kerül a drogosnyilvántartásba. Ha viszont már harmadszor bukik le valaki, akkor a rendőrség, saját elbírálása alapján bűnügyi eljárást indíthat ellene, és akár elvehetik a jogosítványát és a fegyvertartási engedélyét is. Negyedszerre pedig már könyörtelenül vádeljárást indítanak ellene.

A kiskorúakat első alkalommal kezelésre küldik, másodszorra a rendőrség belátására bízzák, harmadszorra pedig már bírósági eljárásra javasolják, -de a kiskorúak mindig megúszhatják a törvény elé állítást, ha helyette vállalják a részvételt a leszoktató kezeléseken.

Erdan a fentieket fogja a kormány elé terjeszteni, és elfogadásuk esetén mintegy három hónap múlva – a többi minisztérium munkájával történt összehangolás után – életbe léphet az új jogalkalmazás.

A miniszter azt ígérte, hogy a bírságokból beszedett pénzt oktatási célokra, és a lebukottak leszoktatására költik majd. Azt is elmondta, hogy a bűnüldözők jelenleg technológiai megoldást keresnek a fű hatása alatt vezetők kiszűrésére a közlekedésből.

Egyrészt azért gondolták újra a rendőrségi eljárásokat, mert Izraelben az utóbbi években növekedett a marihuána fogyasztóinak száma, másrészt azért, mert a nagyvilágban egyre több helyen döntöttek a fű legalizálása mellett.

Az izraeli hatóságok – a portugál modell szellemében – jogi helyett egyre inkább egészségügyi kérdésként kezelik a füvezést. Az utóbbi öt évben növekvő használat mellett harmadával csökkent a magáncélra birtokolt kanabisz miatt indított eljárások száma.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.