Izrael száz menekült gyereket fogad be Szíriából

Új hazára lelnek

menekült gyerekek
Menekült gyerekek - fotó: Mustafa Öztürk / Flickr

Arije Deri belügyminiszter úgy döntött, hogy elfogadja azt a tervet, miszerint Izrael – először – menekülteket fogad be a Szíriában dúló harcokból.

A tervek szerint száz, 12-14 éves árva gyermek érkezik az országba, akik előbb ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak, majd négy év után állandó letelepedési engedélyben részesülhetnek és végleg itt maradhatnak Izraelben. Ha később közvetlen családtagokat találnának, fontolóra veszik nekik is megadni a menekültstátuszt.

A program szerint az első három hónapban bentlakásos nevelőotthonokban szállásolják el a gyerekeket, aztán az Oktatási Minisztérium intézményeibe kerülnek át és – főként arab családoknál –  nevelőszülőket is keresnek nekik. Személyi igazolványt kapnak, és útlevél kivételével teljes jogú állampolgárok lesznek.

Gyerek a háborúban
fotó: Pixabay

Izrael már 1948-as megalakulása óta nyílt konfliktusban van Szíriával, és három vele vívott háború után is hadviszonyban áll északi szomszédjával.

Több mint fél évtizede dúl Szíriában polgárháború közvetlen az izraeli határ túloldalán, közel fél millió ember életét követelve és több millió embert elűzve otthonából.

Az izraeli kormány mindvégig próbál semleges maradni a konfliktusban, de saját területén tesz a hatalmas humanitárius katasztrófa enyhítéséért, többek között több mint 2500 szíriai sebesültet kezeltek az országban, csak a Cfati Ziv kórházban mintegy 600-at.

Az utóbbi hónapokban egy civil szervezet is gyűjtést indított a határ túloldalán szenvedő civilek megsegítésére. Kezdeményezésükre több mint hétezer magánszemély, kevesebb mint egy hónap alatt több mint egymillió-háromszázezer sékelt (több mint százmillió forintot) adott össze egy internetes pénzadományozó honlap segítségével. Az összeget egy civil segélyszervezet révén a szíriai háborútól szenvedő gyermekeknek küldendő takarókra, gyógyszerre, ruhára, élelemre költik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraelinfo / nana10 / MTI