Korrupcióérzékelési index 2016 – Izrael (egy kicsit) jobban teljesít

korrupció
Korrupció - fotó: Kiwiev / Wikipédia

Szerdán (január 25.) tette közzé a Transparency International (TI) a 2016. évre mért korrupcióérzékelési indexét (CPI). Izraelnek sikerült az elmúlt évhez képest 4 hellyel javítania a helyzetét a világranglistán. A 32.-ről idén a 28. helyre lépett előre.

A 34 OECD ország között Izrael az utolsó harmadban, a 22. helyen áll, de ez is két hellyel jobb, mint a tavalyi eredmény. A közel-keleti illetve afrikai országok 10-es listáján Izrael a második helyen áll.

A TI index annak alapján pontozza az országokat, mennyire érzékelhető a közszférában a korrupció. 0 és 100 pont közötti értéket lehet elérni, minél több pontot kap, annál tisztább és korrupciómentesebb a közélet az adott országban. A felmérésben szereplő 176 országból idén egyetlen egy sem kapott kitűnő értékelést. Dánia Új-Zélanddal holtversenyben 90 ponttal az első helyet kapta. Az országok többsége, több mint kétharmada pedig a középpont – a magas korrupció és a lehető legkevesebb korrupció közötti pontérték alatt kapott helyet.

Idén a jelentés a korrupció és az egyenlőtlenség összefüggését is mérte, ezzel kapcsolatban pedig a populizmus előretörése közötti összefüggést is feltárja, mivel a TI szerint ezek a jelenségek egymást felerősítve szinte ördögi körforgást alakítanak ki egy adott országban.

Az index összeállítói arra mutattak rá, hogy a 2016-os adatok alapján a legtöbb ország lejjebb csúszott a listán az 2015-ben elért ponthoz képest, és ez mindenképpen aggodalomra ad okot. Az átlag pontszám 2016-ban 43 pont, ami az index szerkesztői szerint igen alacsony. Ez arra utal, hogy a világ országaiban terjed az állami szektorban tapasztalható korrupció.

A nemzetközi szervezet izraeli irodájának (TI Izrael) ügyvezetője, Ifat Zamir az eredménnyel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Izrael mögött egy nagyon nehéz év áll, mivel számos korrupciós botrányt fedtek fel a pénzügyi szektorban, de nem csak ott: Nochi Dankner, Benny Steinmetz, Eliezer Fishman, és olyan nagy cégek, mint a Teva nagy összegű bírságokat fizettek, a hivatalában lévő miniszterelnök kihallgatás alatt áll. Mindezek csökkentik a lakosságnak rendszerbe vetett bizalmát, és az állampolgárokban azt a negatív érzést keltik, hogy nincs lehetőségük befolyásolni a körülöttük lévő valóságot, és igényeiket nem veszik figyelembe a döntéshozás során.

Amikor ilyen felelős személyek állnak vizsgálat alatt, nehéz követendő példaképet felmutatni. Azonban az, hogy Izrael ennek ellenére jobb helyezést ért el az eddigi évekhez képest, azt tükrözi, hogy a rendszer maga mégis igazságosan működik. Figyelnünk kell tehát azokra az erőkre, amelyek fékezni és korlátozni próbálják a sajtószabadságot és a civil társadalmat, és gyengíteni a igazságszolgáltatás függetlenségét. A politikai folyamatok és a demokratikus intézmények minden szintjén fontos fenntartani az átláthatóságot – ezzel erősíthető a bizalom és elősegíthető a korrupció elleni küzdelem.”

Magyarország idei eredményeit itt, a korábbi évek indexeit pedig itt nézheti meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.