A német nácivadász erőfeszítéseket dicséri a Wiesenthal-központ a nemzetközi holokauszt napon

A berlini holokauszt-emlékmű – fotó: pixabay

A Simon Wiesenthal Központ a német ügyészek erőfeszítéseit dicséri a náci háborús bűnösök elleni világméretű tevékenységet összefoglaló 2016-os éves összefoglalójában, amelyet csütörtökön ismertettek Jeruzsálemben.

A jelentés a 2015. április elseje és 2016. március 31-e közötti nemzetközi nyomozásokat és büntetőeljárásokat dolgozza fel. A legdicséretesebb eredménynek a német igazságügyi hatóságok jogi stratégiáját látja, amely lehetővé teszi bármely, a náci haláltáborokban vagy a vándorló kivégző alakulatoknál (Einsatzgruppe) tevékenykedő személy megvádolását gyilkosságban való bűnrészességgel.

Kelet-Európában hiányzik a szándék

A jelentés szerint az igazságtétel legnagyobb akadálya továbbra is az, hogy hiányzik a politikai szándék a náci háborús bűnösök bíróság elé állításához. Különösen a volt kommunista kelet-európai országokban. Szintén nehézséget okoz a jelentés szerint, hogy a balti államokban eltorzítják a holokauszt történetét. Ott a kommunisták bűneit egyenlőnek ismerik el a nácikéval.

Az összefoglalót a központ izraeli irodáját, valamint a náci háborús bűnösök után folyó világméretű keresést vezető Efrájim Zuroff készítette. Zuroff szerint az adatok rávilágítanak, hogy még mindig jelentős mértékben el lehet érni az igazságszolgáltatást a náci háborús bűnösökkel szemben.

A németek az elsők

Az utóbbi tizenöt évben 103 ítélet született, 102 új vádiratot nyújtottak be, és több mint 3600 új nyomozás indult. A németek azzal érdemelték ki a Wiesenthal-központ dicséretét, hogy 2015. áprilistól 2016. márciusig 42 ember ellen kezdtek vizsgálatot. Ez tizenhattal több, mint az utánuk következő Olaszország.

Németország volt az egyetlen hely, ahol ítéletet is hoztak, az “auschwitzi könyvelő”, Oskar Gröning ellen 2015 júliusában, legalább háromszázezer rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség vádjában.

A német büntetőeljárás 2011-es megváltoztatása nyomán több nyomozásra és további eredményekre lehet számítani.

A tizenötödik alkalommal elkészített jelentés első eredményeit a holokauszt áldozatainak pénteki nemzetközi emléknapja előestéjén tették közzé.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI