Amóna percről-percre

Amona, fotó: wikipédia

15:30

Kamerák kereszttüzében: a telepesek is folyamatosan fényképezik telefonjaikkal a rendőröket, a rendőrök munkáját is folyamatosan kamerák kísérik, hogy bizonyítékaik legyenek a továbbiakban esetleg felmerülő vitás ügyekben: ki használt erőszakot?

15:00

Még órákig eltart a kitelepítés, amíg egyenként kiemelik és buszra teszik a több száz telepes fiatalt és az Amónában élő több mint negyven család tagjait.

13:35

Egyre komolyabb az erőszak, a fiatalok kövekkel dobálják a rendőröket, egyre több az erőszakos összecsapás, a verekedés a telepesek és a biztonságiak között.

13:15

Uri Ariel földművelésügyi miniszter meglátogatta, és szolidaritásáról biztosította a telepeseket.

A rendőrök vitatkoznak a telepes fiatalokkal, közben egyet-egyet kiemelnek közülük, négy-öt rendőr felkapja és elviszi a hangadókat az út végén várakozó buszhoz. A konténerházakban, épületekben várakozó családokhoz még nem jutottak el, a házak között tiltakozó több száz fiatalt oszlatják.

12:58

Többen a tetőkről kövekkel dobálják a rendőröket.

12:50

Megindultak. A tízes tévé szerint sötétedésig be szeretnék fejezni a kitelepítést, a házak lerombolására valószínűleg csak csütörtökön kerül sor. A biztonságiak fegyvertelenek, sisak és golyóálló mellény nélkül, a puszta kezükkel próbálják eltávolítani a  telepeseket.

12:25

Egy markológép homokkal próbálja az autóbuszok és a munkagépek számára járhatóvá tenni a dombra vezető utat, mert a telepesek olajat öntöttek rá, hogy ne lehessen járművekkel megközelíteni a néhány konténerházból és épületből álló telepet. A tévé szerint addig nem kezdődhet meg az evakuálás, amíg az utat nem állították helyre.

12:10

És még mindig csak gyülekeznek, nem indultak meg, lassan, nyugodtan készülődnek a biztonságiak. A kitelepítés, és az építmények lerombolása után zárt katonai terület lesz a domb, hogy ne térhessenek vissza a telepesek.

11:50

Egy család női és gyermekei bőröndökkel kezeikben önként és békésen elhagyták Amónát. A dombra vezető utakat megtöltő rendőrök között szabadon távozhattak.

Néhány fiatal az állványra szerelt konténerházak alatt, az építményhez láncolva elbarikádozta magát.

11:30

A fiatalok behúzódtak az épületekbe, az egyenruhások hatalmas tömege a domb felé kígyózik, s még mindig újabb biztonságiak érkeznek. A telepesek – Amóna kitelepítésre ítélt negyven családja – rögtönzött barikádokat emeltek házaiknál, tüzeket raktak gumiabroncsokból, szemétből és bútortörmelékekből. Egyelőre mindenki végtelenül nyugodtnak tűnik. Mindegyik tévé, az egyes közszolgálati, a kettes és a tízes kereskedelmi is ezt közvetíti, végtelenített híradó Izraelben, élőben.

11:05

A telepes tizenévesek közül néhányan kövekkel dobálják a felsorakozott biztonsági erőket.

A telepes fiatalok kövekkel dobálják a biztonságiakat

10:55

rendőrök, fotó: tízes tévé képernyője

Az egyenruhásokkal teli autóbuszok megindultak a magaslat felé.

Szerda reggel 9 óra:

Nyolc zászlóaljből álló katonai erő, és jelentős rendőri egységek: több, mint ezer biztonsági áll készen a törvénytelen, palesztin magántulajdonban álló földön felépült ciszjordániai telep felszámolására. Az évek óta tartó ügy végigjárta a teljes izraeli jogrendszert, és a legfelsőbb bíróság is kimondta, hogy fel kell számolni.

A telepescsaládok több száz, máshonnan érkezett tizenéves telepesfiatal társaságában   elbarikádozták magukat a dombtetőn álló építményekben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.