A hatóságok felszámolják Amónát

A liürítésre felvonuló rendőrök - fotó: tízes tévé képernyője

Az izraeli biztonsági erők megkezdték az Amóna nevű, törvénytelen ciszjordániai telep felszámolását a helyszínre gyűlt több száz telepes erőszakos tiltakozása ellenére – jelentette szerda délben a helyi média.

Amónában, a palesztin területen létesített Ofra nevű telepesfalutól két kilométerre lévő dombtetőn kődobálással fogadták a fegyvertelenül, védősisak és mellény nélkül érkező több ezer biztonságit. Korábban békés, passzív ellenállást ígértek a telepesek, s azt, hogy saját lábukon nem hagyják el a telepet, csakis ha elviszik őket.

Korábbi cikkünk a témában:

Amóna percről-percre

A több mint negyven zsidó család kitelepítéséhez már kedd reggel elzárták az Amónához vezető utakat, de ennek ellenére odajutott mintegy ötszáz fiatal telepes – sokan közülük középiskolások – kijátszva a telepet a világtól elzáró katonákat és az útakadályokat.

Több ezer rendőr és katona végzi rendőri irányítással a kitelepítést. A műveletet Bezárt Kertnek nevezték el.

A telepesek tiltakozásuk jeleként nem csomagoltak össze, és elbarikádozták magukat épületeikben, ahol hangos imádkozással várták a rendőröket. Szerda reggel felkérték őket személyes tárgyaik összeszedésére, az önkéntes és békés távozásra, de mindössze egy család ment el, a többiek ezt elutasították. A nap folyamán Szerda délután még tizenkét család békésen elvonult.

A telepes fiatalok a házak mellett tüzeket raktak autóabroncsokból, építési törmelékből és szemétből, és akadályokat építettek az utakon. Többen közülük a lakókocsik alatt az építményekhez láncolták magukat. A kitelepítés során többen megsebesültek, amikor a kődobálások mellett verekedések is kitörtek, miközben a rendőrök sorra kiemelték, és egy közelben várakozó buszhoz vitték a tiltakozókat.

A kitelepítés során estig tizenhat rendőr megsebesült, a többség könnyebben, egyikük közepesen. Letartóztattak hét erőszakosan ellenálló tiltakozót, rendzavarással és a rendőrség munkájának akadályozásával vádolják őket.

Amóna lakóit a tervek szerint ideiglenesen Ofra bentlakásos lányiskolájának szállásán helyezik el. A kormány később egy közeli domboldalra szeretné átköltöztetni őket, de az újonnan kiszemelt földnek is jelentkeztek a palesztin tulajdonosai.

A legfelsőbb bíróság a közszolgálati rádió jelentése szerint szerda este úgy határozott, hogy nem hajtható végre az államnak az átköltöztetésükre kialakított terve, miután az újonnan kijelölt földre is kilenc palesztin tulajdonos jelentette be igényét.

Amóna kiürítését legkésőbb február 8-áig végre kell hajtani egy bírósági rendelkezés szerint, miután a fellebbezés minden lehetséges jogi fórumát végigjárták az ott élő telepesek. Azért kell felszámolni otthonaikat, mert házaik palesztin magántulajdonban lévő földre épültek.

A több mint húsz éve alapított telepesfalu lebontását először 1997-ben rendelte el a bíróság, ezt 2003-ban megerősítette a fellebbviteli törvényszék. 2006-ban ismét kimondták, hogy a telep palesztinok földjén, jogtalanul épült, s 2014-ben ismét elrendelték a bontást.

Az akkori izraeli kormány 2006-ban már megpróbálta felszámolni Amónát, és három és fél órás összecsapás után lerombolták az ott lévő kilenc állandó épületet. A biztonságiak és a telepesek akkori harcában kétszázan megsebesültek, köztük nyolcvan rendőr.

Amóna a mintegy száz, törvénytelenül, engedélyek nélkül létrehozott ciszjordániai telepesfalu közül az egyik legnagyobb. Ezeket a településeket az izraeli hatóságok mindeddig megtűrték, és számukra biztosították az alapvető szolgáltatásokat, a vizet és az áramot.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali-vallásos kormánykoalíciója számára súlyos kihívást jelent a telep törvények megkövetelte felszámolása, mert ha emiatt a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt kilépne a kormánykoalícióból, akkor megszűnne a kormánytöbbség.

Ezért a kormány hónapok óta komoly erőfeszítéseket tett, hogy egyezségre jusson a kitelepítésre váró telepesekkel, és kártérítést is ígértek a békés elvonulás fejében.

A Bájt Hajehudit vezető Naftali Bennet szerdán a kneszetben hősnek nevezte az Amónában élőket, és megígérte, hogy új telepet fognak építeni számukra. Kedden – a telep felszámolása előtti napon – Avigdor Liberman védelmi miniszter újabb háromezer telepeslakás felépítését ígérte meg Ciszjordániában.

Az úgynevezett kétállami megoldás értelmében Izrael Állam mellett az 1967-ben elfoglalt gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie a leendő palesztin államnak. A nemzetközi közösség Ciszjordániát megszállt területnek tekinti, és nem ismeri el Izrael részeként, az ott létesült zsidó telepeket pedig törvénytelennek tartja. A zsidó államot korábban Washington és Brüsszel is bírálta a telepek miatt, mert a telepépítések gyakorlatilag ellehetetlenítik a palesztin állam létrejöttét. Izrael visszautasítja a bírálatokat, és nevetségesnek tartja, hogy a telepek akadályoznák a békekötést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo