Izraeli kormánykörökben és a palesztinoknál egyaránt aggodalommal tekintenek a Netanjahu-Trump találkozóra

Légi fénykép Izraelről

Izraeli kormánykörökben attól tartanak, hogy Benjámin Netanjahu washingtoni tárgyalásain esetleg “béna kacsának” tekintik az izraeli miniszterelnököt a vele kapcsolatos korrupciós nyomozások miatt, a palesztinokat pedig a kétállami megoldás elvetésének lehetősége nyugtalanítja.

A Jediót Ahronót című izraeli újság szerdán azt állította, hogy Trump a találkozó előtt részletes beszámolót kért a Netanjahu elleni korrupciós nyomozásokról.

A tengerentúli indoklás szerint azért akart bővebben tájékozódni a nyomozásokról, mert meg akart bizonyosodni arról, hogy egy hosszú távon is hivatalában maradó, érdemi tárgyalásokra kész, és nem a közéletből hamarosan kényszerűen, korrupciós vádak miatt távozó politikussal kell majd egyeztetni.

Szintén aggodalmat keltett jeruzsálemi kormánykörökben, hogy a lap washingtoni forrásai szerint a Fehér Házban előzőleg alaposan megrökönyödtek az izraeli kormányfőnek a vasárnapi kormányülésről kiszivárgott, Trump személyiségére utaló megnyilatkozásán. Netanjahu azt mondta, hogy “óvatosan kell eljárni, különös tekintettel az új elnök személyiségére”. Ezt a mondatot Washingtonban az elnöki hivatal tisztviselői sértésnek vették – írta a Jediót Ahronót.

Nemcsak Izraelben, hanem a palesztin kormányzat köreiben is aggodalommal tekintenek a washingtoni tárgyalások elé. A Fehér Ház egyik tisztségviselője kedden újságírók előtt kijelentette: “Az a kétállami megoldás, amely nem hozza el a békét, nekünk nem célunk, a cél a béke megteremtése, s ha a felek ezt kétállami formában valósítják meg, vagy másként, segítünk nekik.”

Emiatt a palesztinok attól tartanak, hogy az új amerikai vezetés szakíthat a palesztin állam létrehozását ígérő kétállami megoldással, amelyet a demokrata párti és a republikánus amerikai elnökök évtizedek óta egyaránt szorgalmaztak.

“Ennek a politikának a feladása értelmetlen és felelőtlen, és nem szolgálja a béke ügyét”- jelentette ki Hanan Asravi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja.

Szerdán Benjámin Netanjahu első alkalommal találkozik januári hivatalba lépése óta Donald Trumppal, akinek megválasztását azizraeli jobboldal örömmel üdvözölte. Az izraeli kormánypártok azt remélik az új amerikai elnöktől, hogy – miként a kampányidőszakban hangoztatta – elődeinél engedékenyebb lesz Izraellel szemben, elsősorban az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában folytatott telepespolitikát illetően, s hogy átköltözteti az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, ezzel elismerve a város fővárosi státusát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI