Elor és az aránytévesztés

Sivan Rahav Meir írása

Izraeli goláni katona
illusztráció - fotó: IDF / Flickr

Minden további szó, amit Elor Azariáról írnak, ártalmas. Nem neki, nekünk. Nem csak ő veszített a bíróságon, hanem mi is. Az ügyéről szóló vita teljesen arányt tévesztett balról is, jobbról is. Tegyünk rendet: egy terepen lévő katona helyi tévedéséről van szó. Az ügyet fegyelmi eljárással és büntetéssel még azon a héten le kellett volna zárni, melyen kirobbant. Ez elég lett volna ahhoz, hogy egyértelmű legyen az üzenet: az izraeli hadsereg nem úgy működik, mint egy banda. Ennyi. Elor nem hős és nem gyilkos. Tévedett. Ehelyett hosszú, nyilvános, és felesleges bírósági perré fújtuk fel az incidenst.

Nem csak Elor pánikolt be ott a hebroni sikátorban. Mindnyájan követtük ebben: Jaalon védelmi miniszter is bestresszelt és pillanatok alatt minden felelősséget egy csatatéren lévő katonára hárított. Netanjahu is beizgult, mikor elítélte őt, aztán ismét bepánikolt, mikor rájött, hogy honnét fúj a szél, és úgy döntött, hogy felhívja Elor apját. És Elor családja is nyomás alá került, érthetően, és hagyta, hogy a “tanácsadók” kihasználják őket, szimbólumot csináljanak Elorból csak tovább bonyolítva az ügyét jogilag, valamint a nyilvánosság előtt.

És a nagyközönség – továbbra is lenyűgözve a közösségi hálózatok varázsától, melyek lehetővé teszik számára, hogy elmondják a stúdiókban ülőknek, hogy mit gondol – erőteljes és a szélsőségesen kihasználta ezt a lehetőséget. Mint Roman Zadorovnak, vagy Sáj Hájnak az izraeli Nagy Testvérből, Elornak szintén felállt a saját Facebook-hadserege.

Van mit mondanom a témában, de ahogy említettem, minden további csak ártana. Ennek a sebnek a lehető leghamarabb be kell zárulnia. A kérdés most az, hogyan ne nyissunk újabb sebet. Mi történik majd a következő alkalommal, ha egy harcos összezavarodik a terroristákkal folyó harcban. Vajon kap majd támogatást? Úgy fogja érezni, hogy bevallhatja a hibáját, vagy verziókat fog kitalálni? Megkímélnek majd minket ilyen szakértőkkel és szóvivőkkel zsúfolt jogi showtól? És vajon sikerül nem szimbólumot varázsolni belőle, ráterhelve Izrael minden dilemmáját?

Két írásunk a témában: PROKONTRA

Mi a véleményetek Elor Azaria büntetéséről?

  • Túlzott (59%, 109 Votes)
  • Igazságos (23%, 42 Votes)
  • Kevés (18%, 33 Votes)

Összes szavazó: 184

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐSivan Rahav Meir
FORRÁSFacebook