Megkezdődött kilenc törvénytelen telepesház felszámolása Ciszjordániában

Kiürítésre gyülekező rendőrök (illusztráció) - fotó: Ohayon Avi / GPO

A ciszjordániai Ofra zsidó telepesfaluban kedden reggel megkezdődött kilenc épület kiürítése és lerombolása, mert törvénytelenül, palesztinok magántulajdonában álló földre építették őket – jelentette a helyi média.

Az izraeli legfelsőbb bíróság sokéves jogi eljárás után úgy határozott, hogy ki kell üríteni és le kell rombolni a telepesházakat legkésőbb március 8-ig. A Jes Dín nevű izraeli civil szervezet már 2008-ban, építésük közben tiltakozott az épületek miatt.

A lakók egy része összecsomagolta ingóságait, és felkészült a kiköltözésre, de van olyan család is, amely érintetlenül hagyta otthonát. A legtöbben Ofrában maradnak, és a számukra már épülő új házakba költöznek majd.

Kedd reggel ismét nagy tömegben érkeztek a főként fegyvertelen biztonsági erők – a hadsereg határrendészeti egységének rendőrei -, hogy végrehajtassák a bíróság határozatát, akárcsak február elején, amikor az Amóna nevű törvénytelen telepet számolták fel.
A hatóságok képviselői átadták a kiürítési és bontási végzést, és békés együttműködést kértek a helyiektől. Az egyik ház tulajdonosa azonban széttépte az átnyújtott hivatalos iratokat. A házakra hatalmas molinókat helyeztek a lakók fényképével.

Ofrába érkezett több telepes közösség világi vezetője és fontosabb rabbijaik is, hogy támogassák és bátorítsák a lebontásra ítélt házak lakóit, és tiltakozzanak a döntés ellen.
A házak tulajdonosai egy kivétellel elhagyták otthonaikat, ahol aztán több száz, zömükben tizenéves telepes aktivista barikádozta el magát, hogy megpróbálja megakadályozni a házrombolást. Birtokba vették nemcsak a házak belsejét, hanem minden erkélyt és teraszt, sőt még az egyik épület tetejét is fiatalok csoportja foglalta el.

A nagyrészt nem egyenruhában, hanem rendőrség feliratú kék pólóban és melegítőben, baseballsapkában érkező rendőrök elkezdték egyenként eltávolítani a telepeseket, s közben számos összeütközés is történt. Az egyik fiatal nekiment a rendőröknek, őt őrizetbe vették.

Előzőleg a legfelsőbb bíróság elutasította a telepeseknek azt a kérését is, hogy az épületeket lerombolásuk helyett csak ürítsék ki és plombálják le.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI