Rekordalacsony a Kinneret-tó vízszintje

Galileai tenger
A Genezáreti tó - fotó: Moshe Milner / GPO

A mérések csaknem egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta még soha nem volt ennyire sekély a Kinneret-tó víze Izraelben a kivételesen száraz februári időjárás után.

Az izraeli vízügyi hatóság szóvivője, Uri Sor kedden bejelentette, hogy a múlt század húszas éveiben kezdődött mérések óta az eddigi legalacsonyabb vízállást jegyezték fel ezekben a napokban a Kinneret-tóban, az Izrael északi részén található természetes édesvíztározóban, másik nevén a Galileai-tengerben.

Februárban a szokásos csapadéknak csak 10 százaléka esett ezen a vidéken, és ezért csak 22 centiméterrel emelkedett meg a tó, szemben az átlagos 60 centiméterrel. Ezen a télen az őszi esőzések kezdete óta 68 centiméterrel nőtt a Galileai-tenger vízszintje, ami a sokéves átlagnak kevesebb mint a fele. A tenger szintje alatt 213,16 méterrel található tó víztükre jelenleg 16 centiméterrel a határértéknek tekintett szint alatt van.

A Jordán folyó vízével sem sokkal jobb a helyzet:  jelentősen csökkent az áramlás, a február eleji másodpercenkénti 15 köbméter helyett csak 10 köbmétert mértek ezen a héten.

Tovább folytatódott a Holt-tenger kiszáradása is, amelynek februárban hat centiméterrel csökkent a szintje. Tavaly ilyenkor csak két centiméteres volt a fogyatkozás.

Nemcsak északon, hanem egész Izraelben száraz volt az előző hónap, az átlagos értékeknek csak mintegy felét mérték. Idén már egymás után a negyedik vízben szűk esztendő volt Észak-Izraelben. A vízügyi hatóság ezért szinte teljesen felfüggesztette a szivattyúzást a Kinneret-tóból, ami vízhiányhoz vezetett az ország északi részén, és ez nyáron várhatóan még fokozódni fog.

A válságot a tengervíz sótalanításával tervezik megoldani. Jelenleg a felhasznált mennyiség fele újrafelhasznált, vagy az öt tengerparti üzem egyikében előállított sótalanított víz. Az ország ivóvizének kétharmada már sós tengervízből származik, és újabb sótalanítók építésével növelni szeretnék ezt az arányt.

A több mint 200 méterrel a tenger szintje alatt lévő, 160 négyzetkilométeres Kinneret-tó nem csak édesvízkészlete miatt jelent különleges értéket. Ez a vidék a keresztény vallás szülőhelye is, Jézus a hagyomány szerint jórészt ennek a tónak a környékén élt és hirdette tanait.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI