Húsz év után szabadult az izraeli gyerekeket meggyilkoló jordániai katona

Kiszabadult a börtönből vasárnap az a jordániai katona, aki 1997-ben hét izraeli iskolást ölt meg.

Ahmad Dakamszeh 1997 márciusában nyitott tüzet automata fegyveréből az izraeli-jordániai határhoz látogató iskolások csoportjára. Heten közülük meghaltak, öten megsebesültek, köztük a csoportot kísérő tanár is. “A hatóságok hajnali 1 óra körül szabadon engedték Ahmad Dakamszeht, mert letöltötte büntetését. Így ő már szabad ember” – tudatta a gyilkos egyik unokatestvére.

Dakamszeht akár halálra is ítélhette volna a bíróság, de úgy ítélték meg, hogy mentálisan instabil, ezért életfogytiglani börtönbüntetést kapott, ami Jordániában 20 évet jelent. A támadás után 1997-ben maga a jordániai uralkodó, Husszein király látogatott el Izraelbe, hogy részvétét és együttérzését fejezze ki az áldozatok családjainak.

Az 1994-es jordániai-izraeli békekötést ellenző ellenzéki iszlamisták és nacionalisták viszont hősként tekintettek a gyerekgyilkosra. Több jordániai honatya lobbizott azért, hogy Dakamszeh előbb szabadulhasson. Jordániában Izraelt a mai napig sokan a palesztinokat szülőföldjükről elüldöző megszálló hatalomnak tekintik, és az ország lakosságának jelentős része maga is palesztin származású.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI