Chala, avagy szombati kalács

Chala, avagy szombati kalács- fotó: Gabi Berger

A hétvége számomra elképzelhetetlen kalács nélkül, még akkor is ha nem vagyok vallásos és soha nem tartottam sábeszt. Annyira szeretem, hogy csütörtökön minden pékség megtelik kaláccsal, már akkor érezni a levegőben hogy édes lesz a hétvége. Gyerekkoromban minden vasárnap a reggeli kalács és kakaó volt, ez szent és sérthetetlen szertartás volt. Emlékszem, ez a reggeli a nagymamám szobájában volt és nem az étkezőben, nem is tudom miért, de nagyon szerettem. Igazi vasárnapi hangulat, későn kelős, sokáig pizsamában téblábolós, mamánál ülős.

Mindenhogy szeretem a kalácsot, frissen, vajjal, a kakaó mellé, vagy pirítva, és az egyik kedvencem a bundás kalács, amit itt nyers tchina pasztával és datolya sziruppal szeretek a legjobban. Ez a kombó az itteni nutella és szerintem finomabb is.

Nagyon szeretek sütni, dagasztani, érezni a kezem alatt a tészta alakulását, ezért csinálok gyakran itthon kalácsot. Szerintem finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni, és ez a recept igazán bevált nálam.

Ehhez az ötlet adó receptet ismét Ballaboosta https://a.co/adEyMQ5  szakácskönyvében találtam (A könyvet egy izraeli születésű nő írta, Einat Admony séf, aki férjével együtt ezen a néven viszi az éttermüket New Yorkban.)

Hozzávalók:

  • 6,2 dl tej vagy víz
  • 1,2 kg sima liszt, plusz egy kevés a munka felületre
  • 3 ½ evőkanál száraz élesztő
  • 6 evőkanál  méz vagy cukor
  • ¼  bögre olaj
  • 2 nagy tojás, plusz 1 a kenéshez
  • 1 ½ evőkanál só
  • fehér és fekete szezámmag a szóráshoz

A tejet langyosra melegítem.

A lisztet egy tálba szitálom (én a dagasztó gépem táljába). A közepére egy kis mélyedést csinálok, abba beleteszem az élesztőt, egy kis kanál cukort fél deci tejet, majd félre teszem és hagyom felfutni kb. 10 percig.

Chala, avagy szombati kalács- fotó: Gabi Berger

Egy másik tálban összekeverem a maradék tejet, a mézet vagy cukrot, az olajat, 2 db tojást alaposan összekeverem, majd hozzáadom a sót is és megint elkeverem.

A keveréket adagonként keverem a a liszthez, míg a tészta össze nem áll kicsit. Majd a lisztezett felületre teszem és elkezdem dagasztani.

Ha géppel dolgozunk, akkor a gépben állítjuk össze a tésztát! Szintén adagonként hozzátesszük a tejes keveréket, és a gépben dagasztjuk kb. 20 percig.

A tésztát tálba teszem, amit előzőleg kiolajoztam, letakarom egy konyharuhával és hagyom kelni 1,5 órát.

A tésztát félbevágom, és a feleket annyi részre osztom, ahány fonatot szeretnék. Most hatos fonással dolgoztam, így 6 részre. A hatos fonás elsőre ijesztőnek tűnik, de igazából nagyon is egyszerű! Ha hármas fonással dolgozunk, akár négy kalácsra is elég ez a tészta. A kis darabokból rudakat sodrok, aztán megfonom a kalácsot, ahogy a fenti videóban is látszik. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem és ismét hagyom 25 percet pihenni.

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A kalácsokat megkenem a felvert tojással, és megszórom fekete és fehér szezámmag keverékével.

Sütőbe teszem és 25-35 percig sütöm, amíg aranybarna nem lesz.

Chala, avagy szombati kalács

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.