Közkincs lett húszezer Kluger-fotó

Tirat Juda – magyar-szlovák mosáv első lakói – fotó: Izraeli Nemzeti Archívum / Kluger Zoltán

Az Izraeli Nemzeti Archívum beszkennelte és szabadon felhasználhatóvá tette Kluger Zoltán húszezer, a harmincas, negyvenes és ötvenes években Palesztinában, majd Izraelben készített fényképét.

Az izraeli fényképészet legnagyobb úttörője, Kluger Zoltán Magyarországon, Kecskeméten született 1896-ban. Az első világháborúban a Monarchia hadseregében pilóta és katonai fényképész volt, aki repülőgépekről, a magasból fotózta a frontokat.

A háború tán Berlinbe költözött, ott sajtófotós lett, majd a hitleráj elől ügynökével együtt az akkori Palesztinába menekült. Itt az Orient Press Photo Conpany céggel a kibucok, a korabeli építkezések, a mindennapok krónikása lett, majd a 48-as felszabadító háborút és Izrael első éveit is végigfényképezte. Főként hivatali megrendelésre, a Szohnutnak és a Keren Kajemetnek dolgozott, ahol szinte egyeduralkodó lett. Amikor megérkezett a legmodernebb korabeli fotós eszközöket hozta magával, amelyekkel olyan képeket készített, melyek minősége és szakmai színvonala magasan kortársai fölé emelte.

Magyar pavilon az 1934-es Orient nemzetközi kiállításon Tel-Avivban –  fotó: Izraeli Nemzeti Archívum/Kluger Zoltán

1958-ban Amerikába költözött, New Yorkban fotósboltot nyitott, és ott is halt meg elfeledetten 1977-ben. Munkásságának nagyságát ezekben az években fedezi fel az izraeli fotóművészet.

Tirat Juda – magyar-szlovák mosáv földművesei 1949-ben –  fotó: Izraeli Nemzeti Archívum/Kluger Zoltán
Követ törnek a lányok a kibucban – fotó: Izraeli Nemzeti Archívum/Kluger Zoltán
Gyerekek egy kibucban, 1939 –  fotó: Izraeli Nemzeti Archívum / Kluger Zoltán
Kibucnyik lány baromfit etet – fotó: Izraeli Nemzeti Archívum / Kluger Zoltán
Kibucban országot építő fiatalok – fotó: Izraeli Nemzeti Archívum / Kluger Zoltán
Már akkor sem csak háborúkból állt az élet – fotó: Izraeli Nemzeti Archívum / Kluger Zoltán

Kluger Zoltán fotóinak archívumához >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.