Minden évben elhatározom, hogy igen, idén tavasszal elmegyek kirándulni a virágszezonban, virágokat fogok nézni és fényképezni, sőt mi több, beazonosítani. Végre aztán az elhatározást tett is követte, és két napot északon töltve az egyik fő kirándulási pontunk Gilboa hegye lett.

A Gilboa-hegy 650 méterre emelkedik a tengerszint fölé, amely a Jezréel völgyéhez képest hirtelen szintemelkedést jelent. A hegy tetején egy 18 km-es festői út vezet, amelyet túraútvonalak, kilátók, piknikasztalok szegélyeznek, egyszóval tökéletes családi kirándulóhely. A legtökéletesebb időszakot választottuk, a tavasz még teljességében tombol, minden zöld, de pészach még nem köszöntött be, úgyhogy még nem kell szeméthalmokon és grillsütőkön átverekednünk magunkat.

Gilboa hegyét az Ószövetség is megemlíti: ez az a hely, ahol Saul és fiai halálukat lelik a filiszteusok által, és ezt megtudván, Dávid szomorúságában és dühében megátkozza a helyet (2Sámuel 1:21): Gilboa hegyei, se harmat, se eső ti reátok ne szálljon, és mezőtök ne teremjen semmi áldozatra valót. Szerencsére az átok nem igazán vált be.

Támogasd az Izraelinfót!
Támogasd az Izraelinfót!

Ahogy autónkkal kapaszkodunk felfelé a hegyen, újabb meglepetés vár ránk: gólyacsapatok keringenek fejünk felett vagy álldogalnak a völgyben, legalább százan, útra készen. Egy pillantra abban a szürreális élményben részesülünk, hogy elképzeljük, ezek a gólyák pár hónap múlva Pécs, a szülővárosom mellett raknak valahol fészket.

Eltökélt szándékom, hogy megtaláljuk a Gilboa-íriszeket, igazából semmilyen akadályba sem ütközik: az úton végig olvasható kiírások és táblák jelzik a különböző kirándulóhelyek, kilátók neveit. A jól bevált és elengedhetetlen tonhal–humusz–hagyma–pita ebéd után nekivágunk a rövid, könnyű sétának a kijelölt útvonalon. Amire nem számítunk, hogy mindent fenséges, szemet gyönyörködtető virágkavalkád borít be, és az egyébként félórás gyaloglásból legalább másfél lesz.

Az íriszeken kívül – a név senkit ne tévesszen meg, nemcsak a Gilboa-hegyen találhatóak, hanem a Júdeai-sivatagban és Ein Gev környékén is – rengeteg pipacsot, kökörcsint, kis kék íriszeket, lenvirágot és még sok, számomra beazonosíthatalan rózsaszín, sárga és fehér virágot is láthatunk. A kilátás magával ragadó a Jezréel völgyére és a másik oldalon Nablusz és Dzsenin völgyére is.

Mivel időnk fogytán volt, még ugyan végigvezettünk az út további részén, de csak gyors pillantást vetettünk olyan helyekre, mint a vitorlázórepülők nagy kedvence, a Saul hegy, a szélturbinák Maale Gilboa felett vagy a Jezréel-völgy a Vinya kilátóból. Nem baj, így legalább marad felfedeznivaló jövőre is.

További fotók a szerző Facebook oldalán >>