Bokorban pisilni a magyar nagykövetség mögött

1993. Négy poros, csapzott fiatal lépte át a tabai határátkelőt. Mellékhelyiségre vonatkozó kérdésükre az egyiptomi határőr a sivatagba belekanyargó útra bökött. Tisztes távolban éhes taxisok hada várta a friss prédát. A ceremóniához alkalmas tereptárgy se közel, se távol. A fiatalság az útmutató ujjban bízva továbbvánszorgott… A kanyar után döbbenten bámulták az előttük feltűnő délibábot, melynek közepén a Hilton épülete hullámzott a forró levegőben. A portás beszólt az egyik bőröndösfiúnak, hogy kísérje el a hippihölgyeket a mosdóba. A fiú udvariasan kinyitotta előttünk a mennyország megfelelő ajtaját… volt ott minden… Percekig kétséges volt, hogy maradunk-e a Hilton vécéjében, vagy továbbmegyünk a fiúkkal, akik türelmesen vártak ránk odakint a sivatagban…

2017.  A fent említett hippilány már rég konszolidált életkorba érett, amikor úgy hozta az élet, hogy el kellett látogatnia Magyarország nagykövetségére Tel-Avivban. Miután a háromórás autóút végén odaért, mellékhelyiségre vonatkozó kérdésére a kapus bácsi megsúgta, hogy két épülettel arrébb van a Meuhedet orvosi rendelője, ők megengedik. A ceremóniához alkalmas tereptárgy se közel, se távol… Mögöttem az adminisztrációra váró, sorukért küzdő ügyfelek hada… Az útmutatásban bízva sürgősségi vágtát mutattam be a Pinkas utca két háztömbje között.

A rendelő recepciósa együttérzőn útbaigazított, majd megjegyezte, hogy biztos a magyaroktól jövök… és hogy ez bizony elképesztő szemtelenség…

s biztatott, hogy reklamáljak én is a követségen, mert minél többen mondják, annál valószínűbb, hogy megszüntetik az áldatlan állapotot. Mondtam a srácnak, hogy jobb ötletem van! Az izraeli magyarok hírmagazinjához fordulok.

Az Izraelinfo néhány napja levélben megkereste a nagykövetséget, melyben érdeklődtek, hogy

az épületben miért tilos a mosdó használata az ügyfelek részére?

“A Nagykövetség épülete sok fontos ügy színhelye az izraeli magyarok hivatalos életének bonyolításában, azonban magunk is tapasztaltuk, és többen fordultak hozzánk azzal a problémával, hogy nem engedélyezett a mosdó használata az ügyfelek részére. Ez felettébb kellemetlen, tekintve, hogy az ügyfelek sokszor az ország távoli sarkaiból érkeznek, hamarosan a nagy meleg nyárban. A szomszédos orvosi rendelő dolgozói már megszokták, hogy a Magyar Nagykövetség ügyfelei kénytelenek az ő mosdóikat használni. Olvasóink mélységes felháborodásuknak adtak hangot, hogy ilyen megalázó helyzetbe kerültek, szégyent hozva Magyarországra, nem beszélve arról, hogy a betegek között forgolódva (gyerekek is!) fertőzésveszélynek vannak kitéve!”

Tudtommal a magyarországi törvények előírják, hogy

minden közintézményben illemhelyeket kell biztosítani.

Nem ismerek még egy helyet Izraelben, ahol nem engedik az embert a mosdóba – még akkor sem, ha nem ügyfél.

Az Izraelinfo kérte, hogy a Nagykövetségen haladéktalanul rendezzék a helyzetet, és felvilágosítást kért, hogy mikorra várható változás az ügyben.

Válasz sajnos még nem érkezett…

Kedves Olvasóink, lépjünk fel együtt a jó ügy érdekében! Úgy gondolom, tehetnénk egy komoly szolgálatot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség ügyfeleinek a mosdó hozzáférhetőségének dolgában. Meg milyen égés ez már…

A követség e-mail címe: mission.tlv@mfa.gov.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.