Ma este kezdődik a Pészach

Pészachi macesz - illusztráció

Hétfőn a széder estével megkezdődik az egyiptomi kivonulásra emlékező egyhetes zsidó pészah ünnep Izraelben.

A pészah ünnepén zárva tartanak az izraeli állami hivatalok, az oktatási intézményekben tavaszi szünet van, és az ország lakói tömegesen indulnak kirándulni és üdülni az országban ekkor már jellemző nyárias melegben.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren vasárnap, az ünnep kezdete előtt rekordforgalmat mértek, egy nap alatt mintegy 77 ezren utaztak külföldre Izraelből, ami 18 százalékos emelkedést jelent a tavalyi számokhoz képest.

A jelentős növekedés a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint elsősorban a külföldre jutás olcsóbbá válásának, a fapados légitársaságok izraeli megjelenésének köszönhető.

Ezen a héten a vallási előírásokat betartó vendéglőkben nem lehet kenyeret vagy más kovásszal, erjesztéssel készült ételt kapni, hanem helyette kovásztalan kenyeret, maceszt szolgálnak fel.

Az izraeli rendőrség az ünnepre készülve az utóbbi napokban őrizetbe vett, majd korlátozó feltételekkel szabadon engedett hét vallási fanatikust, akik a hatósági tiltás ellenére pészahi áldozati szertartás bemutatására készültek a jeruzsálemi óvárosban található Templomhegyen vagy Mecsetek terén (arab nevén al-Haram as-Saríf).

Ez a hely a zsidók legszentebb helye, és egyben Mekka és Medina után a muzulmán vallás harmadik legszentebb helye is, ahol a Sziklamecset és az al-Aksza mecset is áll. Az elmúlt években a rendőrség rendre begyűjtötte a szélsőségeseket pészah előtt, hogy ezzel megakadályozza egy vallási szertartás megrendezését a Templomhegyen.

Szabadon bocsájtásuk feltétele volt, hogy nem látogathatják meg a Templomhegyet, nem mutathatnak be állatáldozatot Jeruzsálem óvárosában, és nem is vihetnek erre szolgáló állatokat az óváros falai közé. A Vissza a hegyre nevű szélsőséges vallási mozgalom tagjai ugyanis a Bibliában bemutatott, a jeruzsálemi zsidó szentély fennállása idején szokásos pészahi áldozati szertartást szeretnék feleleveníteni.

Az Ószövetség szerint az ókorban ezen az ünnepen egy fiatal kecskét áldoztak a jeruzsálemi Szentélyben, amit a rómaiak i. sz. 60-ban leromboltak. Az egykori állatáldozat megismétlése az utóbbi tizenöt évben rendre megtörtént, de nem az eredeti helyszínen, hanem annak közelében. Idén a rendőrség engedélyezte az óváros zsidó negyedében, néhány száz méterre a Templomhegytől egy szűk körű szertartás rendezését.

Izrael 1967-ben az úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalta Jordániától Jeruzsálem óvárosát, ahol megígérte az addigi helyzet, a status quo fenntartását. Az egyezmények értelmében más vallásúak is látogathatják a Templomhegyet vagy Mecsetek terét, de csak a muzulmánok imádkozhatnak ott, a zsidók pedig a Siratófalnál imádkoznak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo