Számtalan keresztény látogató érkezik Izraelbe Húsvét idején. Íme nyolc templom, amelyre mindenképp szánjunk időt, ha erre járunk.

Az idei, április 16-ára eső Húsvét is keresztény turisták tömegét vonzza Izraelbe. Zarándokok árasztják el Jeruzsálem óvárosát, hogy végigsétálhassanak a Kálvárián és meglátogassák a Szent Sír bazilikát (amelyet épp most újítottak fel) csakúgy, ahogy a galileai zarándokhelyeket, ahol Jézus és tanítványai éltek és prédikáltak.

Izrael számos gyönyörű és történelmileg jelentős templommal büszkélkedhet. Ha tehát templomlátogatáshoz támad kedve az embernek, az Israel21c honlap a következő nyolc állomást ajánlja. A listát Jakov Firsel idegenvezető, az Irány Galilea: Útmutató keresztény zarándokoknak című könyv szerzője állította össze.

1Szent Anna templom, Jeruzsálem

Szent Anna templom Jeruzsálemben – fotó: Berthold Werner / Wikipedia

A jeruzsálemi óváros Oroszlán-kapuja és a Via Dolorosa első stációja közelében található műemlék tulajdonképpen egy helyreállított keresztes templom, amelyet a Fehér Barátok tartanak fent. Az épület “egyszerű, fenséges és fantasztikus akusztikával bír,” mondja Firsel, nevét Jézus anyai nagyanyjáról kapta, akinek a hagyomány szerint itt állt a háza.

2Jézus színeváltozásának bazilikája, Tábor-hegy

Jézus színeváltozásának bazilikája – fotó: Dr. Avishai Teicher / Wikipedia

A hagyomány szerint itt, a Tábor-hegyen került sor Krisztus színeváltozására és itt épült fel a “Szentföld építésze”, Antonio Barluzzi fenséges építménye 1924-ben, egy 4-6. századi bizánci, illetve egy 12. századi keresztes templom romjain.

3A tizenkét apostol temploma, Capernaum (Kfar Nachum)

A tizenkét apostol temploma – fotó: Bert Kaufmann / Flickr

Ez a vörös kupolás, az  1930-as években épült görög ortodox templom a 87-es út mellett, a kapernaumi leágazás közelében található. Az apró, kereszt alakú épületnek két központi kupolája van, amelyeket hat kisebb vesz körül. Mindegyik csúcsát kereszt díszíti. “A benti falakat díszítő freskók a Közel-Kelet legszebbjei,” mondja Firsel.

4Az Angyali üdvözlet bazilikája, Názáret

Az Angyali üdvözlet bazilikája – fotó: Yaniv Ben-Arie / Wikipedia

A Közel-Kelet legnagyobb temploma – és egyben egyike a legfiatalabbaknak is. Az épületet 1969-ben fejezték be, ám története ennél jóval régebbre nyúlik vissza. A hagyomány szerint ezen a helyen állt Mária és József háza, amely felett már a bizánci és keresztes időkben is templom állt. A felső rész keresztény műtárgyakat vonultat fel, míg a lenti grottót a bizánci oltár maradványai díszítik. Az épület valójában két különálló, egymás mellé épített templomból áll, amelyeket Giovanni Muzio olasz építész tervezett. A kupola egy kifordított liliomot mintáz, Mária tisztaságát szimbolizálva.

5Hajó kápolna, Migdal

Hajó kápolna – fotó: Holy Land Photos

Ez a modern, ökomenikus kápolna Jézus a hajón mondott beszédének állít emléket egyedülálló, csónak alakú oltárával és az onnan nyíló, üvegmedencére nyíló ablakkal. Három éve, 2014-ben tett látogatása során Ferenc pápa megáldotta az oltáron lévő tabernákulumot. A helyszínen folytatott ásatások egy első századbeli zsinagógát tártak fel – a helyet tehát zsidóknak és keresztényeknek is érdemes meglátogatniuk. A templomot a Legio Christi nevű katolikus szervezet tartja fent, csakúgy, ahogy a jeruzsálemi Notre Dame Zarándokközpontot is.

6Az üdvözülés temploma, Har Nachum

Az üdvözülés temploma – fotó: Jocelyn Durston / Flickr

Ez az 1938-ban, Antonio Barluzzi tervei alapján épült templom Jézus hegyi beszédéről emlékszik meg. A Galileai-tenger északnyugati partján található.

7A kenyérszaporítás temploma, Tabga

A kenyérszaporítás temploma – fotó: Grauesel / Wikipedia

A templom egy ötödik század közepi bizánci épület rekreációja, annak eredeti, restaurált mozaikpadlóját is meg lehet tekinteni, mely Firsel szerint a Közel-Kelet legszebb ilyen alkotása. A templom építése 1982-ben fejeződött be, a Szent Benedek rend felügyelete alatt, benne található a kő, amelyen – a hagyomány szerint – Jézus végrehajtotta a hal- és kenyérszaporítás csodáját, és megetette mintegy ötezer főre rúgó hallgatóságát.

8Szent Péter templom, Jaffa

Szent Péter templom – fotó: Utrecht1 / Wikipedia

A jaffói óváros tengerre néző promenádján található a nemrég felújított Szent Péter templom. Az épület eredetileg 1654-ben épült egy középkori erőd helyén, a későbbiekben azonban kétszer is elpusztult, majd újra felépült – legutóbb 1894-ben. Az Apostolok cselekedetei szerint Szent Péter itt támasztotta fel Tabitát a halálból. A méltóságteljes templom sokáig volt a Földközi-tengerről hajón érkező zarándokok útmutatója.

SZERZŐAbigail Klein
FORRÁSisrael21c