Vigyázz, kész, kánikula: 38 fok szombaton

Tengerpart Herzlijánál - fotó: Ron Almog / Flickr

Rossz hírünk van: kánikulával telik majd a hétvége. A jó hír: vasárnapra több, mint 12 fokot esik majd a hőmérséklet. Íme az „ítéletidővel” kapcsolatos részletek.

Mindenki ellenőrizze a légkondiját: elképesztő hőhullám érkezik felénk, még ha megannyira rövid lesz is. A hőség holnap (pénteken) kezdődik és szombat estig tart. Vasárnap viszont alaposan csökkenni fog a hőmérséklet, hétfőn pedig egyenesen hűvös lesz az időjárás.

Két tavaszi hőhullámon is túl vagyunk már, az e hétvégi kánikula azonban az eddigieknél is drasztikusabb lesz – akár a 35 fokot is elérheti a hőmérséklet, az ország belsejében pedig még ennél magasabbra is kúszhatnak a hőmérők. A Meteo Tech vállalat időjósa, Nachum Malik szerint a felmelegedés holnap kezdődik majd és előreláthatólag jelentős lesz – akár 5-8 fokkal is emelkedhet az időjárás csütörtökhöz képest. A kánikula nem kíméli majd az ország egyetlen részét sem – kivéve talán a Földközi-tenger menti sávot. Szélcsend és az tiszta, napsütéses idő várható. A tengerparti részeken a délután folyamán megélénkülhet a szél.

Szombaton további 2-4 fokkal emelkedik majd a hőmérséklet – kivéve a magasabban fekvő részeken és a tengerpart mellett. Az ország többi részén továbbra is 35 fok feletti adatokat mutatnak majd a hőmérők. A mélyebben fekvő, a tengertől távolabb eső részeken akár 38 fok is várható, míg az Aravában illetve a Holt-tenger környékén 40 fokra is felmelegedhet az idő. Meglepő módon azonba pont Eilatban viszonylag enyhébb lesz az idő, a Vörös-tenger felől érkező szélnek köszönhetően.

A vállalkozó szelleműek dönthetnek úgy, hogy a tenger vizében hűtik majd le magukat, amely továbbra is elég hűvös (20 fok körüli). Pénteken és szombat délelőtt a tenger előreláthatólag csendes lesz. Szombat délutántól fogva azonban megélénkül az északi szél, amely felkorbácsolja majd a hullámokat.

A kánikula azonban csupán kétnapos lesz, vasárnapra virradó éjjel megtörik, vasárnap napközben pedig drámai 16-22 fokal hűl majd le a levegő. „Kellemes időjárásra számíthatunk majd, felhőkkel és enyhe széllel. Vasárnap éjjel még akár az eső is szemerkélhet,” mondja Malik. „Hétfőn tovább csökken majd a hőmérséklet, alulmúlva az évszakos átlagot is.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet