Netanjahu nem fogadta a német külügyminisztert, mert az civil szervezetekkel találkozott

Dacpolitika?

Most nem jött össze: Sigmar Gabriel és Benjamin Netanjahu négy évvel ezelőtt - fotó: GPO

Az izraeli kormányfőt az háborította fel, hogy a német diplomata nem tett eleget kérésének, hogy ne találkozzon emberi jogi szervezetek képviselőivel.

Az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen reális rendezési lehetősége a kétállami megoldás, amely Izrael érdekét is szolgálja – mondta kedden Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel való tárgyalását követően a Rámalláhban tartott sajtókonferenciáján.

A német külügyi tárca vezetője ismételten óvott a régóta húzódó konfliktus újbóli fellángolásától, illetve az újabb terrorszervezetek térnyerésétől, amennyiben a békefolyamat nem indulna be.

Hamdalláh szerint az izraeli telepesek építkezései a palesztin területeken akadályozzák a kétállami megoldást, amelynek értelmében Izrael Állam mellett az 1967-ben elfoglalt Gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie a leendő palesztin államnak. A kormányfő felszólította Németországot, és az EU-t: gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy az „vessen véget a megszállásnak”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondta a keddre tervezett találkozóját a német külügyminiszterrel, mivel az – figyelmeztetése ellenére – a kormányt bíráló jogvédőkkel, a többi között a Sovrim Stika (Törjük meg a csendet) és a BeTselem nevű baloldali szervezetekkel találkozott. Ezt maga Gabriel jelentette be, aki korábban még reményét fejezte ki, hogy találkozhat az izraeli kormányfővel Jeruzsálemben.

Netanjahu telefonon személyesen próbálta elmagyarázni a német külügyminiszternek álláspontját, miszerint “Izrael nem fogadja a katonákat becsmérlő szervezetekkel találkozó diplomatákat”, azonban Sigmar Gabriel nem válaszolt a hívására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo