Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump Mahmúd Abbásszal - fotó: Abbász facebook oldala

Donald Trump amerikai elnök keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték a terrorizmust.

A közös sajtótájékoztatón Donald Trump megdicsérte a palesztinokat az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésért és terrorellenes lépéseikért, de azt is hozzátette, hogy “nem tud gyökeret ereszteni a béke ott, ahol elfogadják az erőszakot”.

A média képviselői előtt mindketten elítélték a manchesteri terrortámadást, és Abbász elnök hangsúlyozta, hogy kész az amerikai elnök oldalán a harcra a terror ellen.
Donald Trump közölte, hogy bármit kész megtenni a palesztinok és az izraeliek közötti béke elérése érdekében, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abbász is megígérte neki, hogy ők is mindent elkövetnek ebben az ügyben.

Trump elmondta, hogy Washington “készen áll a béke álmának megvalósítására” a zsidó, a muzulmán és a keresztény gyerekek számára. Hozzátette, hogy szerinte az izraeli-palesztin béke kikövezheti az utat a nagyobb béke számára a térségben és a nagyvilágban.

Abbász hangsúlyozta elkötelezettségét a békés megoldás mellett, és kifejtette, hogy a kétállami megoldást támogatja, vagyis az önálló Palesztina létrejöttét az 1967-es vonalak mentén. Kijelentette, hogy a palesztinoknak nincs gondjuk a zsidó vallással, hanem csak a megszállással és a Ciszjordániában létrehozott izraeli telepekkel. Elmarasztalta az izraeli telepeseket, valamint Jeruzsálemet, mert nem ismeri el a palesztin államot.

A két elnök eleinte zárt ajtók mögött, négyszemközt tárgyalt, majd szakértők bevonásával egy nagyobb fórumon is megbeszéléseket folytattak, ahogy ez hétfőn Jeruzsálemben, az izraeli vezetéssel is történt.

Betlehembe érkezve a palesztin díszőrség és a két állam nemzeti himnusza fogadta közel-keleti útjának negyedik napján az amerikai elnököt.

A palesztinokkal folytatott tárgyalásai után Donald Trump visszatért Jeruzsálembe, ahol előbb a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba látogat el, majd beszédet mond az Izrael Múzeumban, mielőtt ismét repülőre szállna, hogy továbbutazzon Olaszországba, ahol Ferenc pápával találkozik a Vatikánban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.